25 aug. Dagexcursie “Op weg naar Dedemsvaart”

Datum: donderdag 25 augustus 2022
Tijd: vertrek 8.30 uur vertrek van Sweelincklaan/Symfonieplein, 6711 ES Ede. ca. 17.45 uur is de bus terug in Ede
Vervoer: Bus
Kosten: Jubileumprijs voor leden/vrienden G&B Ede: € 44,50
€ 54,50 Leden G&B Wageningen/Floralia Bennekom
€ 56,50 Leden overige G&B afdelingen
€ 58,50 Niet-leden
Betalen: NL88 ABNA 0437263142 t.n.v. KMTP-excursierekening, Ede, o.v.v. de datum van de excursie
Aanmelden: t/m 4 augustus bij Lucie Heuterman, per email of sms/WhatsApp naar 06-42 92 15 85. Graag vermelden met hoeveel personen u meegaat.

Beschrijving van de tuinen/kwekerij:

1. Het Plantzoentje, Albergen
Onze eerste stop is bij de tuin van Anja Broekhuis “Het Plantzoentje”. Een gezellige, sfeervolle en leuk gedecoreerde tuin van 3800 m2 rondom een boerderij te Albergen midden in het Twentse landschap. In sprankelende borders op kleur staan zowel gewone als bijzondere planten, aaneen geweven tot een weelderig kleurenpalet. Diverse grassen zijn op een subtiele manier in de borders verwerkt. Nieuw is een bloemen- en grassentuin geïnspireerd op ‘the Dutch wave’. Vanaf diverse zitjes is het heerlijk genieten van de tuin en het uitzicht over de weilanden.

2. Siergrassen kwekerij, Daarlerveen

Daarna rijden we door naar de siergrassen kwekerij van Henny Hemmink. In 2014 konden zij en haar man het om hun huis gelegen weiland kopen. Naast het uitbreiden van de tuin kon Henny haar droom realiseren: een kleinschalige kwekerij beginnen. Naast een breed assoriment siergrassen verkoopt DG Kwekerij ook vaste planten – die wel aan de eis moeten voldoen dat ze mooi te combineren zijn met siergrassen zoals Echinacea, Sanguisorba, Phlomis, Persicaria en Verbena.

Bij deze sympathieke kwekerij gebruiken we ook onze zelf meegebrachte lunch.

3. Tuinen Mien Ruys, Dedemsvaart
Tot slot vervolgen we onze reis naar de “Tuinen Mien Ruys” in Dedemsvaart. Dertig stijltuinen - op een perceel van 25.000 m2 - die zowel volgens oude als nieuwe tuinideeën zijn aangelegd. Er wordt geëxperimenteerd met plantencombinaties en tuinmaterialen. Juist dit experimentele karakter maakt dat De Tuinen een bron van inspiratie zijn voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur.

Mijn laatste bezoek aan dit groene monument moet omstreeks 2002 zijn geweest. Ik weet nog dat de ronde gele tuin een diepe indruk om me maakte. Zou dat de reden zijn dat ik niet tot die grote groep van tuinliefhebbers behoor die een aversie heeft tegen geel? Het was tevens mijn eerste kennismaking met Phlomis russeliana. Nu ik dit schrijf (eind januari) geniet ik nog steeds van zijn robuuste wintersilhouet. Ik ben reuze benieuwd of deze tuin me na 20 jaar nog steeds weet te raken.

Lucie Heuterman