28 aug. Dagexcursie Salland

Datum en tijd: vrijdag 28 augustus 2020, vertrek 8.45 uur vanaf Sweelincklaan / Symfonieplein, Ede; aankomst 18.00 uur
Wijze van vervoer: per bus...
Kosten: leden (incl. Groei & Bloei Wageningen en Floralia) € 44,50, leden van andere vereniging € 47,00, niet-leden € 49,50

Aanmelden: voor 6 augustus 2020 bij Annemarie de Leeuw of 0318-610 240 en graag gelijktijdig het bedrag overmaken op KMTP excursierekening: NL88 ABNA 0437 2631 42 t.n.v. KMTP excursierekening o.v.v. excursie 28 augustus.

Beschrijving van de tuinen/kwekerij:

1. Tuin van Fortmond
De tuin is gelegen in het natuurgebied De Duursche Waarden. Achter een opgeworpen heuvel ziet men het met sedum bedekte dak van een modern huis, dat op een oude terp ligt. Rondom dit architectonisch bijzondere designhuis is een natuurlijke tuin van 1 ha gecreëerd met grote groepen vaak hoog opgaande vaste planten en grassen. De siertuin gaat over in een glooiend gazon, onderbroken door vogelbosjes met natuurlijke onderbegroeiing. Tenslotte ligt aan de rand van het terrein een bloemenweide en een kalkrijk veldje met onder andere sleutelbloem, knolsteenbreek en beemdooievaarsbek.

2. Sallandse Landschapstuin
Bij een rietgedekte witte boerderij uit 1896 is een boeiende tuin van ruim 3000 m2 gecreëerd. Het borderontwerp is van Harry Pierik uit Zwolle. Karakteristiek zijn de ronde vormen en volle borders met vaste (weef)planten en struiken. Deze ronde vormen komen terug in de hagen en de poel met een uitzichtheuveltje erachter. Van daar af ziet men in noordelijke richting het open Sallandse landschap en in zuidelijke richting de bosrand die overgaat in het bos van landgoed De Gunne. Verder is er nog een moestuin met kruiden, groenten en snijbloemen. Een sfeervolle tuin die door de beplanting en vormgeving rust uitstraalt.

3. Kwekerij Arjan Schepers
Intieme kwekerij met bijzondere, mooie vaste planten. Spannende entree met wolkenhagen van haagbeuk. Mooie moerbedden en showtuin waar de gepassioneerde eigenaar experimenteert met plantencombinaties. “We proberen elk jaar een selectie te maken van interessante en goede planten die niet overal te koop zijn. Hierbij staat de bruikbaarheid in de tuin voorop”, aldus Arjan Schepers. Vrij nieuw zijn de verwilderingsweides met bollen, vaste planten en een schaduwtuin.

4. Tuinen van Ruim Zicht
In het buitengebied van Wijhe ligt de prachtige boerderij ‘Ruim Zicht’. In 2002 zijn Anneletty en Frank hier komen wonen waarbij zowel de boerderij als de tuin (7000 m2) grondig werden aangepakt. Het is een eldorado voor vogels en vlinders geworden. U krijgt een rondleiding door de mooie, natuurlijk ogende tuin, met veel prairieplanten en grassen. U wordt meegenomen langs mooie aangelegde vaste plantenborders om het huis, het vriendenbos, de bloemenweide, de kraamtuin, de moestuin met kas, en het romantische wilgenlaantje. Ook zult u op deze wandeling Anneletty’s kunstwerken tegenkomen waar ze u heel passievol over kan vertellen. Wellicht gunt ze u nog een blik in haar atelier, waar zij in de wintermaanden deze beelden vervaardigt.