Kruidentuin Huis Kernhem

Hoe het met de kruidentuin gaat?
Nou, als je de ongeveer 150 meter, bijkant ontbladerde buxushaagjes weg kunt denken... Of hoe zeg je dat? Gezien de omstandigheden gaat het best aardig met de kruidentuin.

Er valt genoeg te mopperen: de zooi die mensen achter laten, of juist de planten die onrechtmatig mee genomen worden. De verschillen van inzicht rond het vervangen van de haagjes en de problemen met droogte. De uitdaging van de coronacrisis, wat het werken met een vrijwilligersgroep lastiger maakt. De motivatie zou om minder te lijden kunnen krijgen.

Maar aan het eind van de maandagochtend staan we dan toch weer tevreden kijken naar hoe het er allemaal bij staat. De grondverbetering waar we al een paar jaar mee bezig zijn, begint effect te krijgen. Van Hans Kramer van de Hessenhof kregen we een tijdje geleden zelfs een karrelading bladgrond en dat merk je: planten die weg stonden te kwijnen, bloeien weer volop. Zaailingen van planten die verdwenen waren, worden weer ontdekt. Het zijn van die dingen, waar wij vrijwilligers nieuwe energie van krijgen.

Om dat plezier vast te houden, halen we ook regelmatig nieuwe planten naar de tuin, waarvoor o.a. de catalogus van de Hessenhof ijverig nageplozen wordt. Ria, vrijwilliger van het eerste uur, neemt soms planten mee waar ze op vakantie tegenaan loopt. Anneke kreeg gratis planten mee van Dependens. En dan zijn we wel bezorgd om de nieuwelingen, maar vooralsnog staan ze er nog.

In de herfst zal er iets aan de haagjes gedaan worden. Hopelijk zal dit inhouden dat er het aantal meters haag dan flink ingeperkt wordt, want voor een tuin die door vrijwilligers onderhouden wordt en bovendien gevoelig voor droogte is, kan dat maar beter een stuk minder.

Verder hopen dat we ergens dit jaar toch een keer samen pannenkoeken kunnen eten of een keer koffie kunnen drinken bij In Goede Aarde. Met een beetje geluk gaat dat wel weer de goede kant op. Als we zoiets dan ook nog met enkele nieuwe rekruten erbij kunnen doen: dat zou helemaal perfect zijn.

Mocht je zin hebben om je aan te sluiten: we werken van maart tot oktober, op maandagochtend vanaf half tien op de kruidentuin bij Huis Kernhem.

Kom gerust eens kijken of neem contact op met Annemarie Wolferink via email of 06 31 06 15 15.