Ede

13 okt. Lezing door Modeste Herwig over Prairietuinen en kleurige borders

Lezing: Modeste Herwig over Prairietuinen en kleurige borders
Locatie: De Brink, Brinkstraat 39, 6721WR Bennekom
Datum en tijd: dinsdag 13 okt. 20.00 - ca. 22.00 uur
Kosten: lid € 0, niet-lid € 3

Het kleurenpalet van de tuinontwerper
“Zolang als ik tuinier ben ik gefascineerd door het wonderlijke verschijnsel kleur. Kleur is een krachtig expressiemiddel en zeer bepalend voor de sfeer van een tuin. De kleurige bloemen en bladeren vormen als het ware het ‘schilderspalet’ voor de tuinkunstenaar. Ik verdiepte me in verschillende kleurentheorieën en in de tuinen van mijn vader Rob Herwig te Lunteren werkte ik jarenlang mee aan de borders op kleur. Voor het bepalen van de juiste kleuren heb ik veel aan de kleurenwaaiers van de Royal Horticultural Society, ook mijn boek ‘Tuinplantenencyclopedie op kleur’ is gebaseerd op dit systeem.

Tijdens mijn fotoreizen ontdek ik de mooiste kleurencombinaties en zie ik de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kleurgebruik in de tuin. Graag laat ik u tijdens deze lezing fraaie voorbeelden zien van binnen- en buitenlandse tuinen waarin kleur een belangrijke rol speelt. Ik vertel u over de kleurentheorie voor tuiniers, harmonieuze en contrastrijke kleurencombinaties en ook bijzondere tuinplanten komen aan bod. Ik hoop u met deze lezing aan te moedigen om zelf te experimenteren en het avontuur met kleur aan te gaan.”

Prairietuinen en kleurige borders
“Deze lezing is gedeeltelijk hetzelfde als de vorige, nu is er extra aandacht voor prairietuinen. Prairietuinen zijn sterk in opkomst vanwege het duurzame en onderhoudsvriendelijke karakter. De bedoeling van een prairietuin in Nederland is dat die het hele jaar door aantrekkelijk is voor mens en dier, vol kleur en mooie vormen en met weinig onderhoud. Onderhoudsvriendelijk omdat er niet gesproeid, amper gewied, niet bemest of om de 4 jaar gescheurd hoeft te worden. Je legt een prairietuin in één keer aan en laat hem verder met rust. Graag wil ik tijdens de lezing ter inspiratie verschillende prairietuinen in binnen- en buitenland laten zien. Daarnaast ziet u talloze fraaie borders op kleur voorbij komen.”