Diversen

Paddenstoelenhapjes

Champignons In Rode Wijn

Hapje

Ingrediënten

  • 500 gram champignons
  • 1/4 liter rode wijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/4 theelepel zout
  • 8 tenen ongepelde knoflook
  • rozemarijn en/of thijm
  • 1/4 liter water

Bereiding

  • Maak de champignons schoon, en snijd ze in niet te kleine stukken.
  • Breng de wijn, het water, de olijfolie, het zout, de knoflook en de rozemarijn/thijm aan de kook.
  • Draai het vuur lager.
  • Voeg de champignons toe.
  • Laat sudderen tot de champignons zacht zijn.
  • Schep de champignons uit het vocht.
  • Laat het vocht nog even inkoken en giet dit over de champignons.
  • Maak dit 1 à 2 dagen van te voren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

----------

Frittata Van Paddenstoelen Met Walnotenpesto

Hapje

Ingrediënten

  • 100 gram prei, fijngesneden
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 geroosterde rode paprika's (uit pot of zelf gemaakt)
  • 4 eieren
  • 1 dl melk
  • 50 gr gepelde walnoten, fijngehakt
  • 5 eetlepels pesto (uit potje of zelfgemaakt)

Voorbereiding

  • Maak van de eieren en de melk een mengsel door het losjes te roeren met peper en zout naar smaak.
  • Hak de walnoten fijn, en meng ze met de pesto.

Bereiding

  • Smelt boter in koekenpan, fruit hierin gedurende 2 minuten de fijngesneden prei.
  • Voeg de gemegnde paddenstoelen in stukjes gesneden bij de prei, bestrooi ze met peper en zout en pers erboven het teentje knoflook uit.
  • Smoor de paddenstoelen ongeveer 8 minunten onder af en toe omscheppen.
  • Snijd de geroosterde rode paprika's in reepjes en smoor ze even mee.
  • Voeg het eiermengsel toe en laat het geheel met de deksel op de pan op een zacht vuur gaar worden.
  • Dit mengsel kan ook worden overgedaan in een rechthoelige ovenschaal, en dan in een voorverwamde oven op 170 graden Celsius langzaam stollen (dit laatste maakt het in stukjes snijden wat makkelijker).
  • Strijk als het mengsel gestold is het walnoten-pestomengsel over de frittata.
  • Snijd in stukjes en serveer.

 

----------

Spinaziepaddenstoelentaart

Voor- of Hoofdgerecht

Benodigd: voorverwarmde oven op 200 graden Celsius, ingevette springvorm

Ingrediënten

  • 450/500 gram paddenstoelen (bijvoorbeeld portobello's, kleingesneden)
  • boter of olijfolie
  • 350 gram jonge spinazie
  • 4 blaadjes diepvries-bladerdeeg
  • 2 eieren dl slagroom
  • 75 à 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • thijm
  • zout en peper

Bereiding

  • Klop 2 eieren en 2 dl. slagroom door elkaar en voeg 75 à 100 gram Parmezaanse kaas toe en zout en peper.
  • Smoor de paddenstoelen in een pan met wat boter en olijfolie. Doe er de tijm bij en laat de paddenstoelen in ongeveer 15 min. bakken tot zij gaar zijn en het vocht is verdampt.
  • Kook ondertussen de jonge spinazie gaar, laat deze in een vergiet uitlekken en druk er zoveel mogelijk water uit.
  • Bekleed een ingevette springvorm met het bladerdeeg.
  • Knijp de spinazie nogmaals goed uit en hak deze grof, en meng de spinazie met zout en peper bij de paddenstoelen.
  • Schep het paddenstoelen-spinaziemengsel op het deeg en giet het eiermengsel er overheen.
  • Bak 25 min. in de oven.

TIP: Om te voorkomen dat het bladerdeeg 'te nat' wordt tijdens het bakken, kan de bodem ingeprikt worden en bestrooid met paneermeel. Of het bladerdeeg kan vooraf tien minuten worden blindgebakken.

----------

recepten: Annemarie de Leeuw

meer

 

 

 

18
Jul
mijn huis en tuin dieren
15
Jul
Knollentuin zonder ziel