Diversen

Recepten met courgettes

Chili Met Maïs & Courgette

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olie 
  • 1 bakje tofugehakt (175 g) 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 1 courgette, in blokjes 
  • 1 eetlepel chilipoeder 
  • 1 blikje tomatenpuree (140 g) 
  • 2 blikken kidneybonen (à 400 g) 
  • 1 blik maïskorrels (300 g), uitgelekt

Bereiding

  • In braadpan helft van olie verhitten en fijngehakt al omscheppend 2-3 min. bakken.
  • Rest van olie toevoegen, ui en courgette 1 min. meebakken.
  • Chilipoeder, tomatenpuree en 250 ml water erdoor roeren en aan de kook brengen.
  • Chili afgedekt 5 min. zachtjes verwarmen, af en toe doorroeren.
  • Inhoud van blikken kidneybonen en maïskorrels erdoor scheppen.
  • Geheel nog 5 min. zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

 Lekker met stokbrood of tacoschelpen.

----------

Courgettekoekjes

Hapje

Ingrediënten

  • 500 gr. courgettes
  • 2 uien
  • 1 kopje bloem
  • 4 eieren
  • 1 tl
  • ½ tl
  • 1 bosje dille
  • 1 glas olijfolie

Bereiding

  • Courgettes en ui raspen.
  • Met bloem, eieren, zout, peper en dille in een schaal vermengen,  zodat er een dikke brij ontstaat.
  • In een pan de olijfolie verwarmen, een eetlepel brij in de pan laten glijden.
  • Aan beide kanten goed bakken en opdienen.

----------

Courgettesoep met gerookte zalm

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui
  • 1 courgette
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 500 ml. kippenbouillon van tablet
  • 125 ml. crème fraîche
  • 50 gr. gerookte zalm
  • 1 theelepel basilicumblaadjes, fijngesneden

Bereiding

  • Fruit het uitje in een scheutje olie of boter.
  • Voeg de courgetteblokjes toe en bak alles tot de courgette enigszins zacht is.
  • Voeg daarna de bouillon en gedroogde basilicum toe en laat het ong. 25 min. pruttelen.
  • Pureer alles met de staafmixer tot een glad mengsel. Voeg de crème fraîche toe. breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer op het bord met reepjes zalm en de basilicum.

----------

Courgettesoep met kerrie, paprika & mosterd

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 2 grote courgettes (+/- 30cm)
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1,5 l. water en 2,5 blokjes kippenbouillon
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

  • Snij de courgettes in blokjes, de uien in reepjes en pers de knoflookteentjes uit. Stoof deze groenten aan in olie.
  • Voeg mosterd, kerrie en paprikapoeder toe en laat eventjes bakken.
  • Giet de kippenbouillon erbij. Kook de groenten gaar in +/- 20 min.
  • Mix de soep met in staafmixer.
  • Serveer de soep warm.

TIP: Heel lekker is het om er gruyèrekaas aan toe te voegen en eventueel broodcroutons bij te voegen.

----------

Courgettesoep met kruidenkaas

 
Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg courgettes
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 liter water
  • één doosje kruidenkaas (Boursin of gelijkwaardig)
  • een beetje olijfolie (boter kan ook)

Voorbereiding

  • Courgettes in stukken snijden, teentjes look fijn snijden
  • Bouillonblokjes oplossen in de liter water.

Bereiding

  • Verwarm een flinke scheut olijfolie.
  • Stoof hierin de courgettestukken samen met de fijngesneden look.
  • Voeg dan de groente bouillon toe en breng aan de kook.
  • Laat rustig verder koken tot de courgettes gaar zijn.
  • Voeg dan de kruidenkaas toe.
  • Mix alles fijn met de staafmixer.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.

----------

Courgettesoep met pesto

Voorgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 1 grote courgette
  • 1 ui
  • 2 kleine aardappelen
  • 1 bosje basilicum
  • spekjes
  • pesto
  • peper, zout
  • kerrie djawa (of gewone kerrie)
  • knoflook
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)

Bereiding

  • De courgette in blokjes en de aardeappels in stukken snijden.
  • Bak de courgette met ui en aardappel ca. 5 minuten in een beetje boter.
  • Voeg 1 liter bouillon toe en laat ca. 15 min. zachtjes koken.
  • Pureer de soep , en breng op smaak met peper , zout , kerrie en de knoflook.
  • Warm de spekjes even mee. (gewone spekjes even uitbakken).
  • Garneren met de fijngesneden basilicum.
  • Opdienen met een flinke schep groene pesto en voor de liefhebber mag er nog een scheut room bij.

----------

Italiaanse Courgettesoep

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 40 gr. boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 courgettes
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 koppen kippenbouillon
  • 2 koppen melk
  • 1 theelepel tijm (vers)
  • 1/2 kop slagroom
  • 1/3 kop geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Boter smelten op zacht vuur en de ui 5 min. fruiten op laag vuur met deksel op de pan (niet bruin laten worden, alleen glazig).
  • Courgette met schil in dunne plakjes snijden en 5 min. op laag vuur meefruiten met deksel op de pan.
  • Bloem toevoegen, 1 minuut roeren (blijft laag vuur).
  • Bouillon en melk al roerend geleidelijk toevoegen, tijm erbij.
  • Soep aan de kook brengen.
  • Vuur laag zetten en soep 20 min zachtjes laten doorkoken.
  • Soep evt. iets afkoelen en pureren (staafmixer).
  • Dan slagroom toevoegen (begin met een scheutje, want de soep is al erg romig van zichzelf, dus waarschijnlijk hoeft niet alle slagroom erin)
  • Kaas toevoegen.
  • Peper en zout naar smaak toevoegen.

----------

Italiaanse maaltijd-courgettesoep

 
Hoofdgerecht, 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g courgettes
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • enkele basilicumblaadjes
  • 30 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels Extra Vergine olijfolie
  • zout & peper
  • 1 liter (groenten)bouillon
  • 120 g fijne pasta

 Bereiding

  • Was de courgettes en snij ze in blokjes.
  • Hak de ui, knoflook fijn en basilicum fijn.
  • Meng de knoflook en basilicum met de Parmezaanse kaas, 1 eetlepel olijfolie en een snuifje zout. Hou even opzij.
  • Fruit de ui in de resterende olijfolie, voeg er de courgettes bij en laat het even aanbruinen, naar smaak kruiden met zout en peper.
  • Giet er dan de bouillon over en breng aan de kook.
  • Kook nog 10 minuten verder.
  • Voeg de pasta toe.
  • Voeg het basilicum/kaasmengsel toe neem meteen van het vuur.
  • Laat een tweetal minuten staan zodat de smaken beter uitkomen.

TIP: Serveer bij deze maaltijd Italiaanse ciabatta of focacciabrood.
 
TIP: Je kunt enkele tomaten aan de courgettes toevoegen, of voeg gewoon een eetlepel kerriepoeder toe en je krijgt een meer oriëntaalse soep.

----------

Zoetzuur van courgettes

Ingrediënten

  • 1 kg courgettes
  • 2 uien
  • 3 afgestreken eetlepel zout
  • 4 dl. koud water
  • 5 dl. witte tafelazijn
  • 375 g. witte kristalsuiker
  • 1,5 theelepel koenjit
  • 1 theelepel dille
  • 1 eetlepel mosterdzaad

Bereiding

  • Snijd de courgettes in stukjes en zet ze 1 uur met water en zout weg (koel).
  • Snipper de uien en zet ze weg.
  • Doe de kruiden in de azijn en laat het geheel op een laag pitje trekken.
  • Courgettes goed laten uitlekken en met de uien aan het kruidenmengsel toevoegen.
  • Laat het geheel nog 2 minuten doorkoken. Daarna potjes vullen en goed sluiten.

----------

Courgettesoep met prei

Voorgerecht, 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine courgette
  • 2 preien
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 à 3 bouillonblokjes
  • 100 gram rundergehakt
  • peper, zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • eventueel wat sambal

Benodigd: staafmixer of keukenmachine

Voorbereiding 

  • Was de courgette, verwijder de uiteinden. Snij de courgette in grove stukken.
  • Pel de ui en de knoflook, snij deze in grove stukken.
  • Maak de prei schoon en snij deze in grove stukken (wel heel goed wassen).

Bereiding 

  • Verhit de olie in de pan.
  • Doe de ui en de knoflook erbij en bak dit heel even (± 1 minuut al roerend)
  • Voeg de courgette en de prei erbij. Alles goed door elkaar roeren.
  • Dan zoveel water erop tot de groenten net onder staan. Doe de bouillonblokken erbij en breng alles aan de kook.
  • Laat ± 15 minuten zachtjes koken.
  • Kruid ondertussen het gehakt met peper en zout. Vorm hiervan kleine balletjes.
  • Pureer de soep. Breng de soep weer aan de kook en voeg de balletjes toe.
  • Laat de soep nog even zachtjes koken tot de balletjes gaar zijn.
  • Voeg voor het opdienen de peterselie door de soep.

----------

Eet smakelijk

meer

 

 

 

18
Jul
mijn huis en tuin dieren
15
Jul
Knollentuin zonder ziel