Activiteiten & Actueel

The Chelsea Chop

Doet u mee aan de Chelsea Chop?

Knipt u uw vaste planten terug vóór de langste dag? Dat is goed voor de plant, die hierdoor veel steviger wordt en goed bloeit. En als u een deel van de plant afknipt en een deel niet, heeft u een verlengde bloei.

Gooit u de afgeknipte toppen daarna in de bruine kliko? Dat is jammer, want daar kan je weer heel makkelijk nieuwe plantjes van maken. Bijv. de phlox is goed te stekken. Daarom vragen wij u om een aantal stekjes te maken van uw phlox (noteert u s.v.p. de kleur en evt. de naam) en begin augustus te melden aan Anneke Florijn (tel. 0318-484-063 of e-mail) hoeveel plantjes u heeft. Deze kunnen dan verkocht worden in de PR stand van Pure Passie (evenement in de Heideweek).

Het stekken gaat als volgt. Eind mei/begin juni, na de Chelsea Flower Show, is het een ideaal moment om phloxen te stekken. De planten zijn nu heel groeikrachtig en gezond, maar nog niet verhout. Ze zullen daarom heel goed aanslaan. Het is een leuke, goedkope (en niet te vergeten èrg verslavende!) manier om heesters te vermeerderen.

Zodra een plant maar een beetje stevige stelen heeft, gaat het doorgaans prima en schieten de stekken gewoon wortel.

  1. Snijd stekken van gezonde scheuten die dit seizoen gevormd zijn. De basis mag al een beetje houtachtig zijn, maar de top moet nog zacht zijn. De stekken moeten minstens twee bladparen hebben. Snijd ze af net onder het derde bladpaar en verwijder deze blaadjes. Kies scheuten zonder bloemknoppen. Verwijder ook de te zachte top.
  2. De stekken zijn na het snijden erg gevoelig voor uitdroging, dus zorg ervoor dat alles al klaarstaat. Kunt u de stekken niet meteen oppotten, zet ze dan even in (schoon) water.
  3. Vul kleine potten met potgrond en steek de stekken vanuit het water direct langs de rand van de pot. Bijv. 4 per pot. Zet de potjes in een kamerkasje of doe er een plastic zakje overheen om de atmosfeer vochtig te houden. Laat het geheel rustig op een vensterbank of in de kas staan maar niet in de zon. Het rendement is ongeveer 50 procent, dus neem voldoende stekken.

Veel succes!

meer

spelen met kleuren ...

15
Jul
Volkstuin: het gewas bij de buren…….
07
Jul
bloemen, bijtjes en vlinders