Diversen

Pompoenrecepten

Een pittige pompoensoep

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook
  • 2 tuinkruiden-bouillonblokjes
  • 1 verse Spaanse peper
  • verse bieslook
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 250ml melk
  • 1/2 potje crème fraîche
  • 1 oranje pompoen

Bereiding

  • De pompoen eerst 20 minuten op 180 graden in de oven leggen (maakt het schillen makkelijker).
  • Pompoen schillen en in stukjes snijden.
  • Pompoen met andere ingrediënten in een pan doen en 45 minuten koken.
  • Het geheel met een staafmixer kleinmaken of pureren.

----------

Pompoensoep

Voorgerecht of Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 Kruidenbouillontabletten
  • 2 Laurierblaadjes
  • 250gr. Gesneden soepgroenten
  • 2 grote Uien
  • 1200 gr. Pompoen
  • 50 gr. Boter
  • Peper
  • Tabasco
  • 50 gr. Pompoenpitten (gedroogde)
  • 2 eetl. Dille
  • 1 theel. Ketoembar (koriander)
  • 125gr. Crème fraîche
  • 1 of 2 tenen Knoflook

Bereiding

  • De soepgroenten met 1 liter water, de bouillontabletten en de laurierblaadjes zachtjes gaarkoken
  • Ui pellen en snipperen
  • Pitten en vezels uit de pompoen verwijderen. Pompoen schillen en in blikjes snijden
  • De boter verhitten en de uien hierin 5 minuten bakken
  • Knoflook boven de uien uitpersen en samen met de pompoenstukjes nog 10 minuten bakken
  • De gebakken pompoenstukjes en de gekookte soepgroenten door een roerzeef halen en weer toevoegen aan de bouillon
  • Ketoembar toevoegen. Peper en tabasco naar smaak toevoegen
  • Verwarm de soep
  • In een droge pan de pompoenpitten lichtjes roosteren en samen met de dille door de hete soep roeren
  • Crème fraîche apart serveren

Lekker stukje stokbrood erbij en je hebt een heerlijke en complete maaltijd op tafel.

----------

Pompoensoep

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 1 1/2 1a 2 uien
  • 2 tl rozemarijn
  • 1 l tuinkruidenbouillon
  • 1 bakje crème fraîche

Benodigd: soeppan, blender/staafmixer, mixer

Bereiding

  • Pompoen schillen en in stukken snijden, De schil kan weg de pitten kun je eventueel nog roosteren.
  • Bouillon in soeppan bereiden: 1 liter water 2 blokjes.
  • Stukken pompoen en ui in de mixer en goed hakken.
  • Bij de bouillon voegen en 40 minuten zachtjes laten koken.
  • Gebruik de blender om een mooie gladde soep te krijgen.
  • Nog even terug in de pan en crème fraîche toevoegen
  • Serveren.
  • Op smaak brengen met peper en zout of tuinkruiden aroma.

----------

Wortel-pompoensoep

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl kerriepoeder of garam masala (toko)
  • 350 gr. worteltjes of winterpeen
  • 300 gr. schoongemaakte pompoen
  • 1l kippen of runderbouillon
  • crème fraîche
  • verse koriander

Bereiding

  • Snipper de ui fijn.
  • Schrap de worteltjes en snijd ze in stukjes.
  • Snijd de pompoen in stukjes.
  • Fruit de ui in de zonnebloemolie.
  • Voeg de kerrie toe.
  • Voeg wortel en pompoen toe en bak een paar minuten. Voeg zo nodig wat meer olie toe.
  • Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat de soep ca 30 min. zachtjes pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
  • Verdeel de soep over de borden, schep op elk een lepeltje crème fraîche en bestrooi met wat gehakte koriander.

TIP: Serveert u de soep in een uitgeholde pompoen, wrijf die dan eerst in met citroensap.

----------

 

Pompoencurry met rijst en papadums

Lunchgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 400 g kikkererwten
  • 15 g verse koriander
  • 1 beker Jamie Oliver 'Warming' pompoensoep (500 g)
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepel kerriepoeder
  • 200 g zilvervliesrijst
  • 200 ml kokosmelk
  • 4 naturel papadums

 

Bereiding (30-35 minuten)

Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Haal de blaadjes van de koriander-steeltjes, hak de steeltjes apart van het blad in grove stukjes en houd het blad apart. Hak de rozemarijn en knoflook uit de Jumbo &Jamie Oliver 'Warming' pompoensoep-beker in stukjes.

Verhit de olijfolie in een braadpan, voegde gehakte kruiden (behalve de korianderblaadjes) en de rest van de ingrediënten uit de beker toe (bewaarde bouillon) en bak dit alles 5 min.

Voeg 1 eetlepel van de geconcentreerde bouillon toe, gevolgd door de kerrie en kikkererwten. Roer goed, schenk er 500 ml water bij en breng langzaam aan de kook. Laat de curry zo'n 10 min. zachtjes koken op laag vuur en kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Schenk de kokosmelk bij de curry en laat ± 5 min. zachtjes' koken tot de groenten gaar zijn en de curry smeuïg is. Bestrooi 'm met de korianderblaadjes en serveer met de papadums en rijst.

Voedingswaarde p.p. 641 kcal, vet 19 g, waarvan verzadigd 10 g, koolhydraten 92 g, waarvan suikers 6 g, vezels 11 g, eiwit 20 g, zout 0,7 g, groente 105 g.

----------

Pompoen-sinaasappel cake

(nagerecht of voor bij de koffie)

Ingrediënten

500 g verse pompoen, 1 perssinaasappel (biologisch),
100 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur),
1 tl kruidenmix koek en speculaas
(of 1 tl kaneel), 1 mespunt zout, 200 mg kristalsuiker,
2 middelgrote eieren, 125 ml crème fraîche,
300 g zelfrijzend bakmeel, 2 tl bakpoeder

Benodigdheden
Keukenmachine of handmixer, cakevorm (30 cm)
en satéprikkers

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen op een bord (of laat afkoelen onder stromend koud water en laat uitlekken). Rasp ondertussen de
schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Meng de boter, kruidenmix, het sinaasappelrasp, zout, de helft van de gekookte pompoen en 100 g suiker in de keukenmachine of met de handmixer. Voeg één voor één de eieren en crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor.
Vet de cakevorm in en bestuif de binnenkant met bloem. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ongeveer 45 min. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer na 40 min. op gaarheid: steek een satéprikker in de cake; komt deze er schoon uit dan is de cake gaar.
Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot siroop. Haal de cake uit de vorm en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant.
Schenk de siroop eroverheen en serveer.

----------

meer

 

 

 

18
Jul
mijn huis en tuin dieren
15
Jul
Knollentuin zonder ziel