Diversen

Recepten met eetbare bloemen

Focaccia met Oost-Indische kers

Focaccia is een soort Italiaans brood dat is te vergelijken met een veel dikkere pizza-bodem.

Ingrediënten

50 g gist
6 dl lauw water
2 eetlepels koolzaadolie
1 theelepel zout
1 theelepels suiker
750 gram tarwemeel

Voor de topping
half kopje koolzaadolie
15-20 zwarte olijven
10-15 kleine tomaatjes
3 eetlepels bloemen en blaadjes van de Oost-Indische kers
2 theelepels zoutvlokken

Bereiden
Doe het water in een beslagkom en verbrokkel de gist en los het op. Voeg de olie, zout en suiker toe, roer dit beetje bij beetje door het meel en kneed goed door. Leg een theedoek over het deeg en laat 30 minuten rijzen. Draai, vouw en sla het deeg met een flinke tik op het aanrecht en kneed het door voordat het wordt uitgerold tot een rechthoek van 30x40 cm. Pas deze afmetingen eventueel aan de maten van uw bakplaat aan. Laat afgedekt weer 30 minuten rijzen. Prik met een vinger of zo allemaal kuiltjes in het deeg en smeer de olie erover uit. Druk de olijven en tomaatjes in het deeg. Verdeel de blaadjes en bloemen van de Oost-Indische kers en de zoutvlokken erover en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C. Zorg ervoor dat de bakplaat met olijfolie is ingesmeerd. Laat afkoelen. Garneer voor het serveren met wat extra Oost-Indische kers.

Er zijn variaties op het bereiden van de focaccia, want de olijven en tomaatjes worden soms al eerder in het deeg gedaan. Ook wordt het deeg als bal in de beslagkom gelegd om te rijzen in plaats van een plak.

Vlierbloesem beignets

Ingrediënten:
8 vlierbloesemschermen
200 gram bloem
1 groot ei
2 deciliter lauwe melk
snufje zout
zonnebloemolie (om in te frituren)
poedersuiker of honing

Bereiden
Pluk een aantal mooie rijpe vlierbloesemschermen, dus schermen met bessen die heel donker zijn. Laat het scherm één geheel blijven, du met een steeltje. Spoel de schermen af onder de kraan en laat ze met het steeltje omhoog drogen op een schone doek of keukenpapier.
Maak een stevig pannenkoekenbeslag van de eieren, bloem en lauwe melk. Verwarm in een (frituur)pan een laagje van 10 cm. zonnebloemolie.
Pak een vlierbloesemscherm aan het steeltje vast en doop in het beslag. Als er geen beslag meer afdruipt het scherm in de hete olie laten zakken tot ze lichtbruin zijn. Eet deze lekkernij als ze nog warm zijn met wat poedersuiker of honing naar smaak. Knabbel de bloesem van de steeltjes af en gooi de steeltjes weg. Vlier heeft een kenmerkende smaak.

Vlierbessensap

Ingrediënten
1,5 kilo vlierbes trossen
100 milliliter water

Bereiden
Knip met een schaar de vlierbessen van de trossen of gebruik een vork om te rissen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk takjes aan de bessen blijven zitten.
Verwijder de groene besjes en kook de donkergekleurde vlierbessen tot sap. Er blijft dan ongeveer een kilo bessen over. Kook de bessen ongeveer 20 minuten op een laag vuur. Alle bessen moeten opengebarsten zijn zodat al het sap eruit gelopen is. Bekleed nu een keukenzeef met een schone doek en laat het mengsel uitlekken totdat alle sap eruit is gelekt. Warm het sap dan nog een keer op tot het net niet kookt. Vul de potten of flessen af en sluit ze af. Weckpotten of flessen met een schroefdop zijn het gemakkelijkst. Vlier staat bekend als gezond en werd vroeger vaak gebruikt als medicijn.

meer

 

 

 

18
Jul
mijn huis en tuin dieren
15
Jul
Knollentuin zonder ziel