Diversen

Zevenbladrecepten

Zevenbladpesto

Ingrediënten

  • 3 handen vol jong zevenblad
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g walnoten of kort geroosterde hazelnoten
  • 100 g Parmezaanze kaas of pecorino
  • Olijfolie (extra vergine)
  • Zwarte peper

 

Bereiding

Was het zevenblad en ontdoe het eventueel van de worteltjes. Zorg dan dat het blad droog is.

Gooi alle ingrediënten behalve de olijfolie in de blender en haksel grof naar eigen inzicht, maar niet tot pap. Voeg dan, eventueel met de blender draaiend, wat olijfolie toe tot een smeuïge massa. Peper naar smaak toevoegen, maar is niet noodzakelijk.

Stop je zelfgemaakte zevenbladpesto in een schone, droge pot en eet binnen een week op.

 

Zevenbladstamppot

Ingrediënten 3 personen

  • 700 gram kruimige aardappels (geschild)
  • 600 gram zevenblad
  • 2 dl melk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotjes
  • eetlepel pijnboompitjes
  • eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • Peper en zout (naar smaak toevoegen)

Bereidingswijze

Aardappels schillen en koken (prik erin om te zien wanneer ze gaar zijn)
Pluk de blaadjes zevenblad en was ze. Snijd ze eventueel fijn.
Snijd de sjalotten in dunnen plakjes. Plet en hak de knoflook.
Verhit olie in een wok en bak de sjalotten daar een aantal minuten in. Voeg daarna de knoflook toe. Zet het vuur wat lager en voeg de pijnboompitten en het zevenblad toe. Verwarm tot het zevenblad geslonken is.
Verwarm de melk met een theelepel kurkuma.
Giet de aardappels af. Stamp ze samen met de melk tot een smeuiig geheel. Schep vervolgens het zevenbladmengsel erdoor.
Lekker met vegetarische groentenballetjes.

Serveertip

Zevenblad is het lekkerst als de blaadjes nog jong zijn. In het voorjaar zijn de blaadjes nog frisgroen. Later in het jaar wordt het blad donkerder. Als de plant bloeit, is hij niet smakelijk meer.De kurkuma zorgt voor een mooie warme gele kleur in het gerecht. Geeft tevens een lekker kruidig tintje.

 

Macaroni met zevenblad

Ingrediënten 4 personen

  • 300 gram macaroni
  • 200 gram gehakt
  • 2 rode uien
  • Grote pan met vers geplukte jonge zevenblad
  • 100-200 gram champignons
  • 1 beker crème fraîche
  • 1/2 bakje roomkaas met kruiden
  • eventueel zout naar smaak toevoegen

Bereidingswijze

Bak het gehakt rul in een eetlepel olijfolie, voeg eventueel zout of ketjap toe.
Voeg de gesnipperde rode ui toe en laat even meebakken.
Kook ondertussen de macaroni gaar en kook ook het uitgelekte zevenblad tot het slinkt (net zoals andijvie).
Voeg de gesneden champignons aan het gehakt toe.
Meng wat van de crème fraîche door het zevenblad en pureer dit voor een zachte substantie, Dit is niet per se nodig als het zevenblad al is gesneden.
Meng de rest van de crème fraîche, de roomkaas en het zevenblad door de gehaktmassa.

meer

 

 

 

18
Jul
mijn huis en tuin dieren
15
Jul
Knollentuin zonder ziel