3 okt. Najaarsruilbeurs

Zaterdagmiddag 3 oktober was het zover. Groei en Bloei organiseerde de najaarsruilbeurs, geheel coronaproof. Er was een parcours met duidelijk afgezette lijnen en looprichting en een microfoon voor de voorzitter, voor haar inleiding en het startschot. Marlia gaf aan dat ze blij was de ruilbeurs op deze manier door kon gaan. Annemarie bood aan om te grote planten uit de kruidentuin te scheuren voor de liefhebbers. Anneke zorgde voor koffie en thee.

Er was weer veel aanbod van mooie planten. De meeste planten met naam en kenmerken. Sommige leden brachten extra veel planten in, omdat de ruibeurs in april niet door was gegaan. Ik had moeite om me aan te looproute te houden als ik een mooie plant op het oog had. Anders dan anders hoefden de overgebleven planten niet weer mee naar huis. Ze gingen naar een aan te leggen belevingstuin bij een zorginstelling.

Tijdens en na afloop van de ruibeurs was het groeizaam weer. Al mijn nieuwe schatten stonden binnen een half uur alweer in de grond. Gieten was niet nodig.

Ingrid Schilstra

Meer foto's hier.

Juli. Open tuinen van leden en bestuursleden

In juli waren er drie mooie tuinen in Ede en Lunteren te bezichtigen. De bestuurstuinen van onze voorzitter en penningmeester, Marlia en Peter, waren te bezichtigen. Sabine, sinds kort lid van onze vereniging, had zich spontaan aangemeld om ook haar tuin open te stellen.

Deze activiteit was al eerder gepland, maar was vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Iedereen was blij dat er nu weer een tuinactiviteit mogelijk was. Het was in eerste instantie bedoeld voor eigen leden, maar er hebben ook een aantal niet-leden de tuinen bezocht. Per tuin zijn zo’n 20-30 bezoekers geweest.

De tuin van Peter lag er, na een eerdere regenbui, fris en kleurrijk bij. Hij heeft een kas ter beschikking, waar hij heel wat planten opkweekt. Zijn planten zijn altijd ruim vertegenwoordigd op de ruilbeurs en ook nu had bij weer een aantal planten klaar staan voor de liefhebber.

Marlia heeft ook een hele kleurrijke tuin. Zij zaait veel een jarigen, o.a. tweekleurige zinnia’s, en vaak komen onverwacht ook de een jarigen van het jaar daarvoor spontaan weer op. Marlia koestert ook de planten die zij van de ruilbeurs meeneemt. Zij heeft alle buxushaagjes gerooid, maar die mis je helemaal niet meer. Zij heeft een advies om slakkenvraat tegen te gaan: Elke avond tegen zonsondergang slakken vangen. Zij ving er in 2 avonden zo’n 100!

Sabine heeft de groene vingers van haar moeder geërfd. Zij woont in het buitengebied van Lunteren en heeft vanuit haar tuin een mooi uitzicht op een weiland met paarden. Zij houdt de beplanting aan die kant van de tuin bewust laag. Zij heeft grootse plannen voor haar, nu al vogelvriendelijke, tuin. Ze wil de borders nog verder uitbreiden en een vijver aanleggen. Hopelijk zijn we nog een keer welkom als deze plannen uitgevoerd zijn.

Wegens het succes van deze activiteit en de positieve reactie van de bezoekers bekijkt het bestuur binnenkort of deze activiteit in augustus herhaald kan worden.

De PR-commissie

15 jan. Nieuwjaarsbijeenkomst

Woensdag 15 januari hielden wij de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst voor leden van afd. Ede. U was als lid van harte uitgenodigd om met het bestuur en uw mede-leden een nieuw Groei & Bloei-jaar te begroeten in De Open Hof, Hoflaan 2, Ede.
De avond begon om 20.00 uur en het einde was rond 22.30 uur en het was erg gezellig. Na het eerste deel was er een korte workshop 'voederstreng maken' voor vogels in de tuin. De workshop werd gegeven door het team van bloemenhuis De Lindenhorst.