Ede

5 sept. Excursie Leusden e.o.

Groot Sandbrink
Op donderdag 5 september bezochten we 4 verschillende tuinen en een kwekerij van ecologische vaste planten. We gingen eerst naar Groot Sandbrink. Voor de rietgedekte boerderij uit 1850 ligt een grote langwerpige vijver. Hagen omsluiten de verschillende tuingedeelten met grote en kleine borders.

St. Hubertushof
Bij de St. Hubertushof troffen we een bijzonder huis aan op een fraaie plek in het bos. In 2005 is door de eigenaren een natuurlijke tuin ontworpen, grenzend aan een natuurgebied.

De tuin van Marieke Nolsen
Bij De Treek troffen we een karakteristieke woning aan, die hoort bij het Landgoed Den Treek-Henschoten. De tuin van ongeveer 1200 m2 is qua sfeer daaraan aangepast. Hier gebruikten we onze zelf meegebrachte lunch met daarbij soep van de gastvrouw.

Kwekerij Klein Hof
Kwekerij Klein Hof is een ecologische vaste planten kwekerij nabij Achterveld. Er worden geen bestrijdingsmiddelen, groeihormonen of kunstmest gebruikt. De moerbedden worden bemest met biologische champost. Dit is vercomposteerde mest waar champignons op zijn geteeld.

De tuin van Schelven
De Tuin van Schelven is een landelijk gelegen tuin uit 2005. Het geslaagde ontwerp van Beline Geertsema bestaat uit rechte lijnen en vlakken. De borders zijn zorgvuldig opgebouwd en goed onderhouden.

Meer foto's in het fotoalbum.

9 aug. Excursie Betuwe

Kwekerij Dicky Schipper
We bezochten 9 augustus drie verschillenden tuinen en een kwekerij. De kwekerij met tuin is van Dicky Schipper. Een kwekerij voor bijzondere eenjarige planten en vaste planten in Maurik.

Tuin Alex Messing
De parkachtige tuin van Alex Messing is 1700 m2 groot en bevat tevens een mooie zwemvijver, maar daarnaast ligt nog een wei van 7000 m2, waar een paddenpoel is aangelegd en diverse bosschages.

De Achtertuin in Rumpt is een echte liefhebberstuin van 5000 m2. Het geheel is aangelegd in cottagestijl. We zullen daar onze zelf meegebrachte lunch gebruiken met daarbij soep van de gastvrouw. De derde tuin is de tuin van Joke Knol in Tiel. Aan de tuin grenst een dode tak van de Linge en is 1500 m2. Meer informatie is te vinden op hun websites.

Meer foto's in het fotoalbum.

9 juli excursie Flevoland

We bezochten op 9 juli drie verschillende tuinen en een Hemerocallis-kwekerij. Allereerst gingen we naar de Tuinen van Lipkje Schat, een 3500 m2 grote tuin opgedeeld in negen sfeervolle tuinen, waar in juli de zomerbloei losbarst.

Vervolgens Kwekerij Joosten, waar zich een van de grootste Iris- en Hemerocallis-collecties van Europa bevindt. De cottage-achtige tuin rondom de boerderij grenst aan een prachtige showtuin, die in de vorm van een Irisbloem is aangelegd.

Vervolgens gingen we nog twee tuinen bezoeken De Pegasushof en De stekkentuin. De naam is ontstaan doordat de tuin zoveel stekken opleverde dat er een hobbykwekerijtje is ontstaan.

Meer informatie over de te bezoeken tuinen en de kwekerij vind je op hun websites.

Meer foto's in het fotoalbum

15 mei reis Gardenista

Dit jaar organiseerde KMTP Groei & Bloei een groot buitenevent: Gardenista, met als thema “Verbinding in het groen”. Op het landgoed van kasteel Ophemert kon je van 15 t/m 19 mei alles vinden omtrent groen en groenbeleving. Behalve groen-exposanten, workshops en masterclasses vond je er ook inspirerende showtuinen. Ook aan de gastronomie, o.a. uit de eigen moestuin, werd de nodige aandacht besteed. Daarnaast kon je inspiratie opdoen voor je eigen tuin of advies inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag. Afdeling Wageningen heeft de busreis naar Gardenista georganiseerd waar ook leden van onze afdeling, Ede, aan konden meedoen.

Meer foto's in het fotoalbum.

26 apr. Tuin bij het Huis van de Professor

Voor een aantal deelnemers was het de tweede keer dat we de tuin bij het Huis van de Professor bezochten. Vorig jaar hadden we in de zomer de schitterende bloeiende planten bewonderd, maar deze keer waren het de tulpen die een bezichtiging waard waren. Wat een schitterende samenstelling van kleuren en grootte. Diverse prachtige tulpen, met rafelige randjes, of zwaar gevuld, soms drie bloemen aan één steel. Zijn dat wel tulpen!? We werden weer hartelijk ontvangen met koffie, thee en gebak. Gelukkig scheen ook nog de zon. Het was een geslaagde middagexcursie!