Ede

Cursus stekken 26 sept.

Workshop stekken bij De Hessenhof op dinsdagmiddag 26 september
Ik had mezelf getrakteerd op een vrije middag. Heerlijk met gelijkgestemden een paar uurtjes o.l.v. Hans Kramer bezig zijn met plantjes. Eerst een uur theorie. Dat is heel leerzaam en nooit saai op de manier hoe Hans het brengt. Even koffie of thee drinken en daarna zelf de handjes laten wapperen. Toch blijft het een gepruts om die kleine stekjes netjes in een potje te doen. Niet te groot, niet te diep, niet strak aandrukken. We konden met 4 soorten werken en daarvoor hadden we scherp gereedschap nodig. Diverse meegenomen mesjes en snoeischaren werden met een vriendelijk woord afgekeurd (wel met uitleg waarom) Daarna alle potten naar buiten om ze van water met bewortel-stimulans te voorzien. Weer naar binnen om er een plastic zakje over te trekken. Als extraatje werden we uitgenodigd om in de stekkenkas te kijken. Een plek waar je nooit komt. Zo’n kleine ruimte en toch met duizenden stekken! Het was een fijne middag.

Er zijn nog een paar foto's van deze middag te zien bij "foto's".

Anneke

Bijenhotel maken 19 maart

Op zaterdag 18 maart jl. hebben 12 enthousiaste klussers deelgenomen aan de workshops bijenhotel maken in een schuur aan de Zonneoordlaan.

Tijdens de kennismaking bleek dat veel deelnemers voor hun tuin graag een bijenhotel wilden maken, maar nog niet precies wisten hoe. Na een stukje theorie over de eisen die wilde bijen aan een hotel stellen en aan de bloemen en planten in de nabije omgeving, gingen we aan het werk. Elke deelnemer maakte een eigen ontwerp en boorde vervolgens de gangen in de gewenste diameter en met de bijbehorende lengte in een hardhouten nestblok. Met een ophanghaakje en een rubber dakje was het hotel klaar om op te hangen in de tuin. Maart is daar een goed moment voor, dan hebben de bijen even de tijd om eraan te wennen en kunnen ze het vanaf april gaan gebruiken.

Met deze workshop hebben we met elkaar het leven van de wilde bijen in onze tuinen hopelijk weer een stukje makkelijker gemaakt. De deelnemers hebben toegezegd om foto’s te maken zodra de gangen in het hotel gebruikt gaan worden, zodat deze kunnen worden geplaatst in het Dwarrelblad.

Edwin Luijks en Ingrid Schilstra