Ede

Excursie Gardenista 25 mei I

Bezoek aan Gardenista 2022 landgoed Den Alerdinck
Met mijn zus bezocht ik Gardenista in Laag Zuthem op donderdag 26 mei, per fiets vanuit Zwolle. Op zich al een hele mooie fietstocht. Bij aankomst meteen maar aan de koffie, in de zon en met uitzicht op het mooie,  natuurlijk aangelegde ronde perk voor het landhuis Den Alerdinck. Daarna begonnen wij aan de rondgang. Wij spraken met de orchideeënkweker, waar mijn zus een donkerroze orchidee kocht die intussen al mooi in bloei staat op haar tuintafel. Ik schafte mij een prima snoeischaar aan waarmee ik naar hartenlust aan het knippen ben in mijn tuin waarin ook nog drie nieuwe planten van Gardenista een plekje vonden. Wat was er veel te zien, prachtige planten en bloemen, kunst, voorbeeldtuintjes, borders...
Die donderdag gaf tuinarchitect Harry Pierik -vooral bekend om zijn fraaie geveltuinen, die o.a. zorgen voor groenere winkelstraten- lezingen. Wij waren erbij in dat mooie huisje. Wat een prachtig terrein trouwens met al
dat groen en mooie bomen. Ook onder de bloemenboog gestaan? Met Monty Don op de foto geweest? Lekker gegeten en gedronken? Klankschalen gehoord? Workshops gevolgd? In het landhuis geweest? Wij hebben genoten van deze dag. Ik hoop dat de tuinliefhebbers van de woensdag-bus ook hebben genoten. Misschien wel met wat minder mooi weer, maar wel met het voorrecht prinses Beatrix te zien.
Fleurige groet,
Alette ter Stege

Een indruk van het bezoek aan Gardenista 2022 kun je zien bij het kopje Foto's.

Excursie Gardenista 25 mei II

Mijn indruk van Gardenista
Het zag er geweldig uit met mooie bloemarrangementen. Helaas waren er geen programmaboekjes, die kwamen pas om vier uur. Ook geen stemformulieren voor de postzegeltuintjes; die zagen er prachtig uit; ik zou niet weten welke ik moest kiezen. Net als de bloemschikstukken; dat is geen bloemschikken meer maar pure kunst.
Hennie Groeneveld

Foto's van de reis naar Gardenista zijn te vinden op deze pagina.

Excursie naar Leusden 3 mei

Dinsdagmiddag 3 mei waren we met 21 gelukkige tuinliefhebbers bij elkaar om twee voorjaarstuinen te bekijken. Met 5 auto’s reden we naar Leusden. Deze tuinen  waren voor sommigen van ons al eerder bezocht in september 2019, toen dus met uitbundig bloeiende nazomer planten. Nu heel veel voorjaarsbollen in de meest schitterende kleurcombinaties en passend bij de kleuren van het huis. Dit vertelde Marieke Nolsen over haar tuin In de Boomgaard. In de voortuin veel wit en diverse tinten geel en dan ook nog verschillende bloemvormen. En dat dan in combinatie met het frisse groen van de vaste planten. Een schitterende losse, weelderige vorm van beplanten. Naast en achter het huis komen steeds meer planten die geschikt zijn om te plukken voor boeketten met dahlia’s in de hoofdrol. De steunconstructies van natuurlijk materiaal waren nu nog goed zichtbaar.

De volgende tuin was de Sint Hubertushof. Een heel andere tuin. Vanaf het terras een groots uitzicht over een prachtig gazon met doorkijkjes naar het omringende landschap. Veel grote bomen en grote rododendrons. Ook hier heel veel mooi bloeiende bollen in diverse borders. Aan onze gastvrouw werden veel vragen gesteld over voor ons onbekende planten. Soms moest het grote boek worden geraadpleegd om de juiste naam te vinden. Een brug over een waterloop bracht ons o.a. bij een ezelweide met twee ezels, een schuur voor de dieren en ruimte voor andere dingen. In dit gedeelte van de tuin een groot perk voor dahlia’s. Deze worden ondersteund door een stevige constructie van een zelfgemaakt ijzeren raamwerk dat “hangt” aan degelijke vierkante palen.

Het was een heel goede start van het tuinjaar 2022. Schitterende tuinen, goede gastvrouwen die er voor zorgden dat we heerlijke koffie/thee met wat lekkers kregen. Uitstekende uitleg hoe hun tuinen zijn ontstaan en ook hoe ze worden onderhouden. Het mooie weer was een extraatje en de stemming van de leden van Groei & Bloei was opperbest.

Foto's van deze excursie zijn te zien bij het kopje Foto's.

Anneke Florijn