Ede

29 mei Bezoek drie tuinen

Plaats: drie tuinen in de omgeving van de Concordialaan in Ede
Datum: woensdag 29 mei
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Kosten: Gratis voor leden en niet-leden (Aanmelden is niet nodig)

Tuin fam. Korteland

Onze voortuin is in ronde vormen opgezet. Als je de tuin van bovenaf ziet, ontdek je de vorm van een zon en een vis. Voor ons zijn dat waardevolle vormen, vanwege de zon, die licht geeft en leven. Maar ook de vis, die in vroege Romeinse
tijden gebruikt werd als christelijk geloofsteken en ook staat voor onze overtuiging.
De achtertuin is prachtig gelegen op het zuiden. We hebben drie plaatsen waar we kunnen vertoeven. Overdekt achter de garage hebben we een mooie beschutte plek, direct tegen de zuidgevel van ons huis en achter in de tuin, wanneer het heel warm is. Verder hebben we liefde voor de beken en watervallen in ons land, maar ook in Zwitserland en Frankrijk. Heerlijk dammetjes bouwen met de kinderen! De waterstroom komt uit in een kleine vijver met prachtige, kleurrijke vissen.
In het voorjaar bloeien de Blauwe Regen en de Rododendrons welig en in de zomer is er veel kleur vanwege Klimrozen, Hortensia’s, Geraniums, Vrouwenmantel, enz.

Geniet van onze tuin!

Oude Arnhemseweg 12a, 6711DV  Ede

Tuin fam. Sparenberg

Onze tuin is slechts 3,5 jaar oud, van kale grond opgebouwd. Wij zijn namelijk in de zomer van 2020, met onze 2 puberzonen, in dit nieuwbouwhuis gaan wonen. Voorheen stonden op deze grond 2 grote schuren. De ondergrond van deze tuin is dan ook zand, met een laag van ongeveer 30 cm tuinaarde. Het ontwerp hebben we zelf gemaakt in een tuinontwerpcursus, we wilden een veranda, een doorkijk vanaf de openslaande deuren naar de tuin. De veranda hebben we bewust aan de rechterkant neergezet, zo valt er nog avondzon in. Net als in ons vorige huis hebben we een gazon (ruikt lekker, pas gemaaid gras).
Nadat de terrassen waren gelegd ben ik begonnen met de invulling: struiken achteraan, 2 kleine boompjes op de zichtlijn vanuit het huis. Links in de border bij de garage een kleine kruidentuin met de Maggiplant van onze oma. Er staan meer planten uit onze vorige tuin in: de varen bij de regenton, de Blauwe Regen, de Klimhortensia, de kuipplanten, waaronder de Gemberplant uit de Azoren.
We zijn begonnen met veel dezelfde planten als in onze vorige tuin, vooral kleine planten, eerst maar eens zien hoe ze aanslaan. Het eerstvolgende jaar, in 2021, schoot alles de grond uit vanwege de verse grond (inclusief het onkruid …),  volgende jaren groeiden de planten minder hard in deze zandgrond, wat organische mest is zeker nodig. De afgelopen 3 jaar is veel goed gegroeid, maar ook heel wat doodgegaan. Niet erg, heb je weer een excuus om wat nieuws te kopen.

Welkom in de tuin de open dag.

Tuin Concordialaan 10 B, 6712GM  Ede

Tuin fam. Hoogenraad

Graag wilde ik een beetje Engelse cottage stijl en pakte de boeken van Modeste Herwig erbij. Het ontwerp is deels gedaan door Martijn de Zwarte van Tuinvreugd uit Woudenberg. Modeste maakte het beplantingsplan, zodat er nu in elk
seizoen wat leuks bloeit. Op dit moment bloeien de Helleborussen, witte Narcissen en blauwe Hyacinten en Wolfsmelk. Onze straat is een lommerrijke straat met grote bomen, hun wortels trekken veel water uit de grond, waardoor niet alles even goed groeit.
De oude schuur bevatte asbest en is vervangen door een kleinere schuur met daaraan vast een veranda. Vanuit de veranda hebben wij al twee zomers kunnen genieten. Afgelopen zomer ook van de achtertuin, die in mei 2023 haar huidige vorm kreeg. Bij het ontwerp van de achtertuin wilde ik meer borders creëren, het mocht wel wat speelser, maar het moest wel makkelijk te onderhouden zijn. De achtertuin is helemaal naar onze wens. Ik hoop de komende jaren met veel plezier in de tuin bezig te zijn. Dit is de eerste lente dat we van de nieuwe achtertuin kunnen genieten. De witte Narcissen, Geranium Macrorrhizum, blauwe Bosanemoontjes bloeien op dit moment en de eerste Rododendrons.

Wat er eind mei allemaal te beleven valt kunt u zien op woensdag 29 mei. Van harte welkom!

Bezoek drie tuinen omgeving Ederveen

Plaats: drie tuinen bij Ederveen
Datum: woensdag 10 juli
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Kosten: Gratis voor leden en niet-leden (Aanmelden is niet nodig)

De exacte adressen volgen nog.

Kijken in andermans tuin

Ben je entousiast geworden door het bezoeken van andermans tuin en wil je komend jaar jouw eigen tuin openstellen voor een dagdeel? Lees dan verder...

Wat zijn de voorwaarden om je tuin open te kunnen stellen?
Er zijn geen voorwaarden!
Mooi is een kwestie van smaak, dus voel je vrij.

In het jaarprogramma zijn een aantal woensdagavonden ‘Kijken in andermans tuin’ gepland. Deze activiteit is bedoeld om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren. Het gaat dus niet alleen om modeltuinen, maar juist ook om tuinen die nog in aanleg zijn of misschien enig onderhoud nodig hebben. Vorig jaar kwamen er steeds zo’n 20-30 bezoekers. Kleine tuinen zijn ook de moeite waard, al die bezoekers komen namelijk niet allemaal tegelijk.
We hopen elk jaar op heel veel bezoekers.

Twijfel je nog of het iets voor jou is of dat jouw tuin daar wel geschikt voor is? Neem dan in ieder geval even contact op met een van ons, wij nemen graag de tijd om met je te overleggen.

Wil je jouw tuin openstellen voor collega tuinliefhebbers, startende tuiniers of mensen met groene handen, op een woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, neem dan contact op met
Ingrid Schilstra, tel. 06-432 980 93 of stuur een email.
of Gerda van Bemmel, tel 06-137 215 22 of stuur een email.

Pluktuin Lunteren

Plaats: Rulerweg 12, 6741GW  Lunteren
Datum: open vanaf 21 maart, maandag t/m zaterdag
Tijd: 09.00 - 16.00 uur
Kosten: toegang gratis: plukken of een drankje nemen, afhankelijk van je gebruik

Je bent de hele week, met uitzondering van zondag, welkom om iets te drinken en om bloemen te plukken in de pluktuin. In de lente zijn er volop biologische tulpen. Lydia van Campen is de eigenares.
Klik op de foto voor een vergroting.

Online open tuinen

Er zijn ook Open tuinen online te bekijken via een filmpje.
Ga daarvoor naar de Online activiteiten.