Ede

Datum: 8 juni
Tijd: Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kunnen de tuinen bezocht worden.
Adressen:

  • Hans Huetink en Jacqueline Minks, Oude Arnhemseweg 93, 6741EG Lunteren
  • Hellen Havinga, Bosrand 35A, 6741DL Lunteren

De gastvrouwen en -heer zullen een toelichting geven bij hun tuinen.

Datum: 8 juni
Tijd: 19.00-21.00 uur
Adres: Oude Arnhemseweg 93, 6741EG Lunteren

Sinds 2003 wonen wij met ons gezin aan de Oude Arnhemseweg 93 te Lunteren. Inmiddels zijn de kinderen het huis uit, maar is het huis voor ons tweeën zeker niet te groot. Bovendien is het voor de kinderen nog altijd fijn hun oude plekje te kunnen bezoeken. We vonden en vinden het hier nog altijd fantastisch en de tuin rustgevend. In de loop der jaren hebben we een en ander aangepast, zo zijn we van de naaldbomen en coniferen die er stonden meer gegaan richting het ontwerp van een klassieke Engelse tuin zoals die er nu bij ligt.

Wegens de drukte van onze baan en werkzaamheden is mijn rol meer de manager van de tuin, dan de tuinierster. En mijn man is de ‘poolboy’, hij heeft zich het onderhoud van de zwemvijver geheel eigen gemaakt. De tuin is voor ons een bron van plezier en rust, met dank aan de tuinhulpen (broer en zus) Rick en Laura uit Barneveld die minstens wekelijks bijspringen in het onderhoud. Ook tuinman Albert helpt ons gedurende het jaar geregeld bij het tuinonderhoud.

Voor het ontwerp van de huidige tuin tekende Patricia Debie van Buitenhof landschapsarchitecten en vriendin Alide Bouwsema heeft een forse hand gehad in het ontwerp van de zwemvijver. Ook de beelden van diverse kunstenaars (Janneke van der Kaa, Leo Nellestein en Lieuwke Loth) maken dat er in de tuin veel te genieten valt.

Jacqueline        (maart 2022)

Datum: 8 juni
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Plaats: Bosrand 35A, 6741DL Lunteren, best te bereiken via de Reigerlaan.

Drie jaar geleden zijn wij, Hellen en Martijn, van Delft naar Lunteren verhuist. Het was een hele overgang van de stad naar het bos, van zware grond naar klapzand en van postzegeltuin naar mogelijkheden. We wilden graag wat meer in de natuur gaan wonen en dat hebben we geweten. We werden overspóeld door natuur: buxusmot, eikenprocessierups, zevenblad, woelmuizen, mollen, Japanse duizendknoop en kubieke meters aan Amerikaanse eikenblad in de tuin. Maar daar lieten we ons niet door uit het veld slaan.

Het eerste jaar waren we vooral aan het klussen in huis. Tegelijkertijd hield Hellen de tuin in de gaten. Welke planten en struiken hadden de vorige bewoners geplant, welke wilden we behouden en welke niet, waar is schaduw, waar is zon, en wat moeten we met dat klapzand beginnen?

In het voorjaar van 2020 hebben we verschillende ontwerpen gemaakt voor de voortuin. We houden niet zo van conventies, dus alles was mogelijk. Het gekste ontwerp met twee ronde vijvers heeft gewonnen. Voor de aanleg van de tuin hebben we zoveel mogelijk de bestaande verharding hergebruikt en anders en elders ingezet. We hebben twee vijvers gegraven, de dode buxushaagjes verwijderd, grindvlakken verwijderd, het gras/mosveld verkleind, paadjes aangelegd, struiken en planten verplaatst of weggegeven en borders aangeplant. In het najaar hebben we (na de hete zomer) besloten om de meest zonnige border in te richten als prairietuin.

In 2021 hebben we de borders langs de zijkant en de achtertuin aangelegd. Hier hebben we wat strakkere lijnen gebruikt, zodat het minder druk oogt in de beperkte ruimte daar. Onder de eikenbomen hebben we bessenstruiken geplant in de hoop dat die de droge grond kunnen verdragen. Bij de keuken hebben we een kruidentuintje aangelegd in het bestaande terras. Direct achter het huis zijn we de hoogte in gegaan met twee pergola’s. Tot slot hebben we een kasje geplaatst waar Hellen alle zaadjes die ze her en der verzamelt en toegestopt krijgt, probeert op te kweken tot nieuwe planten.

Veel planten moet nog tot ontwikkeling komen, maar doordat we veel struiken hebben hergebruikt, oogt het al heel wat. Ons adres is Bosrand 35A, maar u kunt onze tuin het beste binnenwandelen via een paadje vanaf de Reigerlaan. U kunt de ingang herkennen aan een Groei en Bloei vlag.

Met vriendelijke groeten,

Hellen en Martijn

Datum: 15 juni
Tijd: Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kan de tuin bezocht worden.
Adres: Blaarschoten 5, 7381AS  Klarenbeek

Het is alweer 4 jaar geleden dat Hans Luiten op deze verbouwde boerderij kwam wonen. De oorspronkelijke boerderij is gebouwd in 1906 en het woongedeelte ernaast is van de jaren ’70. De toenmalige bewoners besloten een biologische natuurtuin aan te leggen. Het slopen van oude bijgebouwen leverde de stenen voor de muurtjes van diverse verhoogde borders en de grond uit de vijvers kon daar mooi in.
Een deel van het terrein werd ingericht als een Robinia productiebos, maar… Een natuurtuin betekent meer dan alles z’n gang laten gaan en een bos moet je onderhouden wil het geen wildernis worden. In de jaren ’80 werd het terrein van ongeveer een halve hectare overgenomen door de gemeente Apeldoorn en sindsdien bewoonden diverse mensen het pand en onderhielden de tuin vooral niet. Het resultaat: een wirwar van onkruid, scheve en dode bomen, kwijnende struiken en stinkende vijvers, vol rottend blad en takken.

Drie jaar geleden ben ik, Jacqueline Dragt, ook hierheen verhuisd. We kwamen uit twee volle tuinen, met twee Hosta-verzamelingen en met een heleboel hardwerkende vrienden is de jungle ontgonnen, het bos gefatsoeneerd en de perken vol geplant met een keur aan net-even-iets-anders en natuurlijk ongeveer 300 plus Hosta. We proberen een tuin te maken die niet alleen voor mensen, maar ook voor de insecten en vogels aantrekkelijk is. Ieder jaar tellen we meer soorten vogels, vlinders, wilde bijen en libellen.
Door voortschrijdend inzicht (zoals Hans het noemt) ziet de tuin er elk jaar anders uit. We schuiven net zo lang met de planten en struiken tot ze lekker staan.
Het bos is inmiddels uitgedund en voor de Robinia’s in de plaats zijn er nu allerlei besdragende bomen en struiken gekomen. Ook aan de onderbeplanting wordt hard gewerkt.
Op dit moment, februari/maart staat de tuin vol sneeuwklokjes (diverse soorten), winteraconiet, Crocussen, Narcissen en de Helleborus border straalt. Later volgen de Corydalis, Bosanemoontjes, de Alliums en hier en daar een tulp of een Hyacint uit de bakjes van mijn moeder.
In juni en juli staan de rozen en de daglelies in bloei, gevolgd door de Dahlia’s en Hemerocallis later in het jaar.
Vanaf mei schitteren de bladeren van de Hosta’s tussen de vaste planten en in de speciale borders.

Omdat planten nu eenmaal groeien, wordt er regelmatig gestekt en gescheurd en de resultaten hiervan vindt u in de verkoophoek. Er staan Hosta’s en ook een flink aantal ‘gewone’ tuinplanten.

Jacqueline & Hans

Datum: 17 augustus
Tijd: Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kunnen de tuinen bezocht worden.
Adressen:

  • Hennie Groeneveld, Bauerstraat 19, 6717NK Ede
  • Saskia van den Ende, Verlengde Parkweg 12, 6717GK Ede
  • Rini Deckers, Sint Hubertus 197, 6713JT Ede

De gastvrouwen zullen een toelichting geven bij hun tuinen.

Datum: 17 augustus
Tijd: 19.00-21.00 uur
Adres: zie tekst

Mijn tuin is sinds 2007 aangelegd. Met in de voortuin grotendeels groen, met rechts witte bloemen en links kruiden met blauw en geel. Opzij heb ik toen buxus gepoot waarvan de helft inmiddels weer weg is. Daartussen staan al mijn Fuchsia’s, Begonia’s en Pelargoniums. Achter in een schuine border met de kleuren wit, blauw, roze, rood, oranje en geel. En ook nog een rotstuintje met een zitgedeelte.

In 2012 heb ik ook een open tuin gehad, toen werd gevraagd wat ik zelf het mooiste vond, heb eigenlijk geen voorkeur, maar vind de diversiteit wel het mooist. Vooral het verschil met de kleurrijke border en de rust in de voortuin. Inmiddels begint er veel af te takelen net als ikzelf. En de bomen worden te groot, die groeien me letterlijk en figuurlijk boven het hoofd. Zo zie je dat een kleine tuin snel te vol kan worden, maar ik zou zeggen kom zelf even kijken op de Bauerstraat 19.

Let op: De Bauerstraat zelf is autovrij, je kunt parkeren op de Berckheydestraat, dan is het links. Of op de Allebestraat, dan is het meteen rechts of iets verder rechts Jan de Beerstraat inlopen en dan is het halverwege de kruising met de Bauerstraat.

Hopelijk tot ziens op 17 augustus.
Hennie

Datum: 17 augustus
Tijd: 19:00 tot 21:00 uur
Plaats: Verlengde Parkweg 12, 6717GK Ede

Misschien herkent u het huis van de foto van de Airborne buitenexpositie op de Ginkelse Heide. In de achtertuin van het huis is een grote krater te zien van een blindganger die bedoeld was voor de spoorweg, een paar straten verderop. De foto’s liggen klaar op de tuintafel om te bekijken. Van de krater is niets meer te zien, het heeft plaatsgemaakt voor een terras en een vijver die gegraven is door de vorige bewoners. Net als veel tuinen in (oud) zuid, is de tuin van 50 meter, vrij diep. Bij binnenkomst door de poort zal u dat niet direct opvallen. De tuin wordt gedomineerd door een oude kastanjeboom en een grote den. Het zorgt voor veel schaduw, veel blad en naalden, maar zulke grote bomen geven sfeer in een oude tuin en lokken veel vogels. Het werk dat de bewoners er van hebben, hebben zij er graag voor over. Op een open plek waar zon komt, is een kruidentuin gemaakt.

Als u verder doorloopt, kunt u het mooie insectenhotel bewonderen dat opa heeft gemaakt. De grote zomerborder, met Phloxen en Monarda’s zullen bloeien. De Baptisia Australis is allang uitgebloeid in augustus, maar het grijze blad blijft nog heel lang mooi.

De huidige bewoners wonen er 9 jaar. De indeling is behouden gebleven, de paden met keien erlangs ook, het was simpelweg te veel werk om het te veranderen.

De tuin is nu een gezellige verzameling van planten die de bewoners mooi vinden. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Tot ziens,
Saskia van de Ende

Datum: 17 augustus
Tijd: 19.00-21.00 uur
Plaats: Sint Hubertus 197, 6713JT Ede, het best te bereiken via de Jachtlaan; tuinschuur met bordje nr. 197 op de hoek Jachtlaan - St. Hubertus.

Historie
Al 33 jaar woon ik in dit huis. Aanvankelijk was er alleen een achtertuin met veel gras. In 1994 werd de zijtuin te koop aangeboden door de gemeente. Zogenaamd ‘snippergroen’. Opp. 175 m2! Helemaal dichtgegroeid. Het was een zooitje, o.a. veel Berberis met verschrikkelijke stekels! Ik heb er, met hulp, alles uitgehaald. Het eerste jaar heb ik er zonnebloemen en phacelia (bijenvoer) gezaaid. Dat trok veel bekijks. Ik kocht tuinboeken en ging zoeken: “wat vind ik mooi?”

Wat ik het mooiste vind aan mijn tuin: ik houd van struiken en bomen. Ennn…. van aparte planten die niet iedereen heeft…. Als ik iets vond van mijn gading in een tuinboek, ging ik op onderzoek uit waar dat te koop was en vervolgens halen op mijn brommertje. Vaak kwam ik met twee fietstassen vol weer thuis. Verschillende bomen zijn inmiddels al weer gekapt, omdat ze te hoog bleken te worden… tja, een leerschool... De tuin heeft zich langzaam ontwikkeld. Er kwamen jaarlijks nieuwe planten bij. Het gras in de achtertuin is verdwenen. Ook daar nu struiken en vaste planten.

Wat is er zoal te zien?
Nu, (april), bloeit de Exochorda. Een struik die wit bloeit. Er staan in de tuin 2 soorten: één met opgaande bloeiwijze en één met hangende bloemen. Prachtige struiken. Ook nu bloeit de Judasboom bijna; een boom met roze bloemen. Naaktbloeier. De knoppen staan vandaag (30 maart) op springen!

Tijdens de bezichtiging in augustus zal de Clerodendron (pindakaasstruik) bloeien. Deze plant is prachtig, maar pas op: hij woekert…. Leycesteria (grootmoeders oorbel); de naam zegt het al: de hangende bloemen lijken net oorbellen. Romneya coulteri (Californische boompapaver), prachtige bloemen die lijken op een spiegelei... Vitex agnus castus (monnikspeper); Struik met prachtige blauwe bloempjes. Malus Red Sentinel, met in voorjaar rode bloemen, in het najaar rode appeltjes. Verschillende soorten Viburnums. Verschillende soorten Buddleja o.a. de Buddleja alternifolia, een heel hoge struik. Deze wordt na de bloei gesnoeid i.p.v. in het voorjaar.

De tuin is heeft het grootste deel van de dag zon. Er is een kleine vijver. Haast verscholen tussen de struiken en planten zit veel keramiek, wat de tuin een extra accent geeft.

Welkom op 17 augustus!
Rini Deckers.

Kijken in andermans tuin

In een jaar waarin bijna alle activiteiten moesten worden afgelast bleek het bekijken van andermans tuin een lichtpuntje te zijn in 2021.

Een spontaan idee werd op korte termijn gedeeld en heeft ertoe geleid dat wij afgelopen 2 jaar toch nog leuke avonden konden organiseren. Enkele (bestuurs)leden stelden hun tuin open en dat bleek een schot in de roos. Een logisch vervolg is dus dat het wordt gecontinueerd in 2022. Dit jaar hebben wij al tuinen die te bezichtigen zijn.

Dat zijn de volgende data geworden:

  • Woensdag 18 mei
  • Woensdag 8 juni
  • Woensdag 15 juni
  • Woensdag 17 augustus

Wat zijn de voorwaarden om je tuin open te kunnen stellen?
Er zijn geen voorwaarden!

In het jaarprogramma zijn vier woensdagavonden ‘Kijken in andermans tuin’ gepland op de dagen hierboven. Deze activiteit is bedoeld om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren. Het gaat dus niet alleen om modeltuinen, maar juist ook om tuinen die nog in aanleg zijn of misschien enig onderhoud nodig hebben. Vorig jaar kwamen er steeds zo’n 20-30 bezoekers. We hopen ook dit jaar op heel veel bezoekers.

Twijfel je nog of het iets voor jou is of dat jouw tuin daar wel geschikt voor is? Neem dan in ieder geval even contact op met een van ons, wij nemen graag de tijd om met je te overleggen.

Wil je jouw tuin openstellen voor collega tuiniers op een woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, neem dan contact op met
Ingrid Schilstra, tel. 06-432 980 93 of stuur een email.
of Gerda van Bemmel, tel 06-137 215 22 of stuur een email.

Online open tuinen

Dit jaar zijn er ook Open tuinen online te bekijken via een filmpje.
Ga daarvoor naar de Online activiteiten.