Ede

Tuin familie Zoutewelle

Aan de Meikade 1 (6744TA  Ederveen) wonen is wat ons betreft een feest. We hebben een heerlijke tuin, waarin onze 5 kinderen met hun vriendjes naar hartenlust hutten bouwden, tenten opzetten en feestjes organiseren.
De tuin is wat verwilderd. Ze herbergt een schat aan mooie vogeltjes, waaronder een specht, uilen en heel af en toe hebben we een ijsvogel gezien. Afgelopen week genoten we met elkaar van het uitvliegen van de pimpelmezenfamilie.
Door de ruimte die er is kunnen we ook heerlijk creatief zijn. Met ons gezin zijn we nu een grote zithoek/tipi aan het vlechten die de naam "typisch" zal krijgen. En mijn schapenvachten kan ik naar hartenlust op een natuurlijke manier verven bijvoorbeeld met vrouwenmantel. Of een dagje in de tuin weven omringd door de natuur, wat denk je daarvan? Het is echt slow living hier op de Meikade!
De tuin ligt erg laag. Dat is voordelig in droge periodes: we hoeven nauwelijks te sproeien. Het is nadelig bij hevige en langdurige regenval, dan kunnen we er niets beginnen. Dit jaar heeft het ook lang geduurd voordat we aan de gang konden gaan met gras maaien en dergelijke. Maar geen nood, wat ons betreft genieten we ervan!
Hartelijk welkom op de open tuinen route 2024!

Familie Zoutewelle

Tuin Edie en Jan

Ongeveer 20 jaar geleden is onze tuin aan Meikade 7a (6744TA  Ederveen) ontworpen met het idee, dat deze ook voor de kinderen toegankelijk moest zijn. Het pad dat door de tuin loopt is inderdaad ook goed gebruikt door onze zoon met zijn skelter. Langs de oprit staan eerst 4 wilgen en dan verderop knotelzen. In het voorjaar bloeit er tussen de wilgen het vingerhoedskruid, en later de hibiscusstruiken in rood, wit en blauw. Over het algemeen zie je het meest de kleuren wit, roze en blauw/paars.
Vorig jaar dachten we nog dat de buxusmot onze tuin op de één of andere wonderlijke manier niet had ontdekt. Dit voorjaar zagen we wat een ravage de buxusrups kan aanrichten! Dus moesten we erover nadenken wat we voor de buxus in de plaats zouden doen.
Hoe we hebben geprobeerd om dit op te lossen, waarbij de vormen van de eerdere haagjes nog zijn te zien, mag u komen bekijken. En laten we nog even als verrassing. Achter het huis hebben we een zitje gemaakt onder 4 moerbeibomen (zonder moerbeien!) die als een afdakje naar elkaar toe zijn geleid. Verder zijn er 2 vijgenboompjes, die dit jaar veel vijgen lijken te gaan krijgen. Sinds vorig jaar is er een vruchtdragend moerbeiboompje gepoot, dus het is nog afwachten of we dit jaar moerbeien kunnen gaan proeven. Ook staan er een paar blauwe bessenstruiken.
Maar de vogels zijn ons vaak te vlug af. We proberen zo ook een tuin te bieden voor de vogels, vlinders en bijen. Een paar jaar geleden heb ik via een schoonzusje een stekje gekregen van de Datura of engelentrompet. Deze overwintert in het schuurtje en hopelijk laat hij deze zomer ook weer zijn trompetten bloeien en geuren! Ook de knolbegonia gaat ’s winters naar binnen en hopelijk staat deze ook te bloeien. We hopen dat u ook kunt genieten van onze tuin, net zoals wij dat vaak doen.

Van harte welkom!
Edie en Jan Bos

Tuin Geertrui en Bram

In onze tuin voeren de rozen de boventoon. We hebben minimaal 14 verschillende soorten. De tuin regelt zichzelf. De planten die zich niet prettig voelen komen na een jaar of twee gewoon niet meer terug. Het beste is maar te doen wat de planten willen. Dan wordt het het mooiste. De "sjiekere" rozen soorten willen niet zo graag hier zijn. Gelukkig vinden de gewone rozen het wel fijn. De witte ramblerroos is dit jaar vroeg, dus we hopen dat deze half juli nog bloeit.
Je vindt in onze tuin veel combinaties van rozen en vaste planten. In het gezelschap van vaste planten komen de rozen nog beter tot hun recht. We hebben ook een groentetuin met bessenstruiken.
De mooiste opmerking die ik ooit kreeg was: “Je tuin is net een schilderij. Ik zie steeds iets nieuws.” En daar gaan we voor.
Een tuin is niet alleen leuk voor jezelf, maar het is ook fijn als andere mensen ervan kunnen genieten. Daarom willen we u heel graag verwelkomen in onze tuin aan de Schampsteeg 1 (6718VD  Ede).

Geertrui en Bram

Tuin Hans en Yuxian

Datum: 26 oktober
Tijd: 13.30 - 15.30 uur
Plaats: Daatselaarseweg 1a, 3927CH  Renswoude
Kosten: € 5 p.p. (introducees welkom)
Opgeven:  liefst vóór 1 september a.s., bij Ingrid Schilstra, telefoon of email.
Je kunt contant betalen bij de tuin of via een Tikkie. Als je wilt carpoolen, of als je wilt rijden en je hebt plaatsen in je auto vrij, laat dat dan ook even weten aan Ingrid Schilstra, telefoon 06-43298093 of email.

De tuin
Wij hebben een naturalistische tuin, wat betekent dat alle planten in de natuur voorkomen of dicht bij hun natuurlijke voorgangers staan. Daardoor zijn ze sterk en geeft het geheel van planten een natuurlijke uitstraling. Dit wordt  versterkt doordat er weinig door de mens gemaakte elementen zijn. Er zijn geen gazon, heg, vormsnoei, zichtas, rechte lijnen. Wel wat meer ‘onkruid' dan in veel andere tuinvormen. De planten nemen hun natuurlijke vorm aan zonder snoei. Veel insecten, egels, fazanten, hazen, vogels, kikkers, salamanders en vossen voelen zich hier thuis.

Onze naturalistische omgeving ziet er gevarieerd uit. Hoge en lage planten staan door elkaar heen. In het grootste deel van de tuin passen wij de matrix-structuur toe: een basis van achtergrond-planten (bij voorkeur grassen die in bloei wolken van zaadjes vormen) en daartussen gestrooid andere planten die opvallen doordat ze hoog zijn, bolletjes vormen boven de graswolken, of streepjes, pluimen, sterretjes, transparante gordijnen of juist obstakels die het zicht belemmeren.

Het bovenstaande geeft weer waarom wij deze tuin hebben gemaakt en wat wij voor ogen hebben. Maar om de bezoeker de tuin te laten ervaren op haar/zijn eigen manier, hebben we smalle paden door de tuin aangelegd. De bezoeker en planten raken elkaar dan steeds aan en de bezoeker ervaart wat het is om omgeven te worden door zo veel natuur. Wij nodigen jullie van harte uit om zelf te ervaren wat zo’n omgeving met jullie doet.

Hans en Yuxian

Kijken in andermans tuin

Ben je entousiast geworden door het bezoeken van andermans tuin en wil je komend jaar jouw eigen tuin openstellen voor een dagdeel? Lees dan verder...

Wat zijn de voorwaarden om je tuin open te kunnen stellen?
Er zijn geen voorwaarden!
Mooi is een kwestie van smaak, dus voel je vrij.

In het jaarprogramma zijn een aantal woensdagavonden ‘Kijken in andermans tuin’ gepland. Deze activiteit is bedoeld om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren. Het gaat dus niet alleen om modeltuinen, maar juist ook om tuinen die nog in aanleg zijn of misschien enig onderhoud nodig hebben. Vorig jaar kwamen er steeds zo’n 20-30 bezoekers. Kleine tuinen zijn ook de moeite waard, al die bezoekers komen namelijk niet allemaal tegelijk.
We hopen elk jaar op heel veel bezoekers.

Twijfel je nog of het iets voor jou is of dat jouw tuin daar wel geschikt voor is? Neem dan in ieder geval even contact op met een van ons, wij nemen graag de tijd om met je te overleggen.

Wil je jouw tuin openstellen voor collega tuinliefhebbers, startende tuiniers of mensen met groene handen, op een woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, neem dan contact op met
Ingrid Schilstra, tel. 06-432 980 93 of stuur een email.
of Gerda van Bemmel, tel 06-137 215 22 of stuur een email.

Pluktuin Lunteren

Plaats: Rulerweg 12, 6741GW  Lunteren
Datum: open vanaf 21 maart, maandag t/m zaterdag
Tijd: 09.00 - 16.00 uur
Kosten: toegang gratis: plukken of een drankje nemen, afhankelijk van je gebruik

Je bent de hele week, met uitzondering van zondag, welkom om iets te drinken en om bloemen te plukken in de pluktuin. In de lente zijn er volop biologische tulpen. Lydia van Campen is de eigenares.
Klik op de foto voor een vergroting.

Online open tuinen

Er zijn ook Open tuinen online te bekijken via een filmpje.
Ga daarvoor naar de Online activiteiten.