Ede

Kijken in andermans tuin

Ben je entousiast geworden door het bezoeken van andermans tuin en wil je komend jaar jouw eigen tuin openstellen voor een dagdeel? Lees dan verder...

Wat zijn de voorwaarden om je tuin open te kunnen stellen?
Er zijn geen voorwaarden!
Mooi is een kwestie van smaak, dus voel je vrij.

In het jaarprogramma zijn een aantal woensdagavonden ‘Kijken in andermans tuin’ gepland. Deze activiteit is bedoeld om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren. Het gaat dus niet alleen om modeltuinen, maar juist ook om tuinen die nog in aanleg zijn of misschien enig onderhoud nodig hebben. Vorig jaar kwamen er steeds zo’n 20-30 bezoekers. Kleine tuinen zijn ook de moeite waard, al die bezoekers komen namelijk niet allemaal tegelijk.
We hopen elk jaar op heel veel bezoekers.

Twijfel je nog of het iets voor jou is of dat jouw tuin daar wel geschikt voor is? Neem dan in ieder geval even contact op met een van ons, wij nemen graag de tijd om met je te overleggen.

Wil je jouw tuin openstellen voor collega tuinliefhebbers, startende tuiniers of mensen met groene handen, op een woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, neem dan contact op met
Ingrid Schilstra, tel. 06-432 980 93 of stuur een email.
of Gerda van Bemmel, tel 06-137 215 22 of stuur een email.

17 juni Bezoek zelfstoogsttuin 'De wilde Peen'

Plaats: De Wilde Peen, Van Peursumsweg, 6718TT  Ede
Datum: zaterdag 17 juni
Tijd: 13.00 - 15.00 uur
Kosten: Gratis voor leden en niet-leden (Aanmelden is niet nodig)

In het jaarprogramma 2023 staan 2 bezoeken aangekondigd aan zelfoogsttuinderij “De Wilde Peen”. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst hebben Annemarie Wolferink en Maria al het een en ander verteld over deze bijzondere vorm van moes tuinieren. Maria en Klarien zaaien, planten en verzorgen de gewassen en de deelnemende leden oogsten zelf. We krijgen nu de gelegenheid om te komen kijken op deze tuin van 0,5 ha. Annemarie, zelf enthousiast deelnemer, zal ons rondleiden. Het eerste bezoek is nu afgesproken. De tweede keer is in september. Aanmelden is niet nodig. Kom als het kan op de fiets want er is niet veel parkeergelegenheid. De tuin ligt in de directe omgeving van de Doesburger molen. We hangen een Groei & Bloei vlag op als herkenningspunt bij de afslag Zonneoordlaan/van Peursumseweg.

 

19 juli bezoek tuin Ina

Plaats: Scherpenzeelseweg 155, 3772ME  Barneveld
Datum: 19 juli
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Kosten: gratis voor leden en niet-leden

Deze tuin is in combinatie met rondleiding door de tuin van 19.00-20.00 uur en daarna gelegenheid tot het maken van een bloemstukje. Dus kom hier op tijd als je het programma helemaal wilt volgen.

Ina woont nu 20 jaar op de Scherpenzeelseweg 155. Ze heeft haar tuin zelf ontworpen met strakke lijnen, waartussen de planten weelderig mogen groeien. Ina koestert de zaailingen die spontaan opkomen, bijvoorbeeld van de kerstroos. De borders zijn omzoomd met korte buxushaagjes. Uit de tuin van de vorige bewoners resten alleen nog 3 coniferen en een Metasequoia. Voor een donkere muur in de tuin heeft ze een witte border gemaakt. Ina houdt niet van gele bloemen, zachtgeel mag wel, zoals vrouwenmantel, Phlomis en Cephalaria. Clematissen groeien langs bogen, die Ina heeft bekleed met berkentakjes.

De tuin heeft verschillende terrassen, zodat Ina altijd wel in de zon of juist in de schaduw kan zitten. Ze onderhoudt de tuin helemaal zelf en heeft alleen hulp voor snoeiwerk en hagen knippen. Ze houdt van strakke hagen en het kostte daarom ook moeite om iemand te vinden die de hagen helemaal naar haar zin knipt. Het geheim van de weelderige tuin van Ina zit in de paardenmest en omgekeerde terracotta potjes om naaktslakken te vangen.

Ina heeft ook een moestuin en een kas. In de kas kweekt ze groenten, maar zaait ook eenjarigen. Dit jaar o.a. zinnia, leeuwenbekje, siertabak, trilgras en inkarnaatklaver. Ze plukt uit de tuin ook graag bloemen voor op de vaas of voor het maken van bloemwerk.

Ina heeft een schuur waar we welkom zijn om, nadat we de tuin hebben bekeken, een bloemstuk te  maken met bloemen uit de tuin. Als je daaraan wilt meedoen, wil je je dan, liefst vóór 1 juli as. opgeven bij Ingrid Schilstra, tel. 06-43298093 of een email. Ina laat ons graag zien hoe je met seizoensbloemen uit de tuin een mooi bloemstukje maakt. Neem zelf een scherp mesje en eventueel een bakje mee. Er zijn ook bakjes beschikbaar.

Als je wilt carpoolen, laat dat mij dan even weten via tel. 06-43298093 of een email.

Online open tuinen

Er zijn ook Open tuinen online te bekijken via een filmpje.
Ga daarvoor naar de Online activiteiten.