De Japanse traditie in tuinen is uiteraard divers, maar in Europa kennen we vooral twee soorten: De traditionele Japanse tuin en de Zen tuin. Die laatste karakteriseert zicht vooral door het 'werk' in de tuin, zoals het meditatief harken. De traditionele tuin vereist ook zorg, vooral snoei en er is veel aandacht besteed aan het ontwerp vooraf.
Ben je zo enthousiast dat je zelf wel een tuin wilt in deze sfeer, bedenk je dan goed. Een Belgische site is hier vrij open en eerlijk over. Het kost nogal wat ... Klik hier.
De kenmerkende Japanse ornamenten zijn ook niet makkelijk te vinden. Zoek maar eens op Tsukubai of Ichodoro.
De mooiste Japanse tuin in Nederland kun je bezoeken in het voorjaar of najaar in Den Haag in het park Clingendael. Voor meer informatie kijk hier. Iets meer over de geschiedenis van park Clingendael en de Japanse tuin is hier te vinden.
Dierenpark Amersfoort heeft een gezellig klein hoekje Japans ingericht. Een grote Japanse tuin is te vinden in Hasselt (B).
Wat te doen met een klein tuintje, op een balkon of als je mee wil doen met de hype 'verticaal groen'. Wel, dan ga je de hoogte in met planten. Vroeger werd het dan een hangplant en daar is niets mis mee. Bij het tuincentrum zijn nog steeds potten met hangers te koop.
Met weinig of goedkoop materiaal is best nog iets creatiefs te doen. Er zijn hier op de website al meer ideeën met een pallet, dus hier komt er nog een.
Niemand kijkt er van op dat er schilderijen zijn met planten of bloemen als afbeelding. Er zijn, ook in vorige eeuwen, sfeervolle stillevens gemaakt door bekende en onbekende schilders.
Om je te inspireren zijn hier drie afbeeldingen van een combinatie; bloemen als deel van een kunstwerkje.
Duurzaam Veluwe heeft op YouTube een filmpje gezet dat enkele ideeën aan de hand doet voor een duurzame tuin.
Er komt een idee langs voor het afkoppelen van de regenpijp, het composteren van onktuid en groenafval. Twee kinderburgemeesters krijgen hierover een korte rondleiding.
Klik hier voor het filmpje.