Ede

Open tuinen 17 aug.

Het was 17 augustus de laatste keer in 2022 dat we konden KIJKEN in ANDERMANS TUIN. We waren te gast bij Riny Deckers en Hennie Groeneveld. Twee echte liefhebbers tuinen. Dan hoor je hoe de tuin in de loop der jaren is gegroeid. Zelf de planten en struiken kiezen, niet mee doen aan de laatste “mode”. Dit zijn tuinen waar heel veel te ontdekken is. Planten die vaak onbekend zijn bij de doorsnee tuinier.

Bijvoorbeeld bij Riny. Ik kwam daar in het gezelschap van mijn 12-jarige kleinzoon Chris en bij een hoge plant stond Riny met een paar bezoekers te gissen wat de naam van die plant was. Manshoog, gele bloemen en grof blad maar hoe heet ie ook alweer? Vanuit een ooghoek zag ik dat Chris bezig was met zijn telefoon en ja hoor, hij vond de naam. Silphium. Je hoeft dus geen plantenkenner te zijn als je maar weet hoe je het kunt opzoeken.

Bij Hennie zagen we mooie combinaties van vaste planten en struiken gemengd met een jarigen in smaakvolle kleuren. Smaakvol was ook de traktatie bij de koffie. Onkruid krijgt weinig kans want alles is begroeid met bloemen.

Het was een heerlijke avond en voor je het weet is het negen uur. Tijd om vol indrukken naar huis te gaan. Nog een opmerking van Chris: er waren wel heel veel oma's en zij vonden het vlgs. hem wel leuk dat hij er bij was.

Een hartelijke groet van Anneke Florijn.

Open tuinen 8 juni

Kijken in andermans tuin

Woensdag 8 juni konden we weer genieten van 2 heel verschillende tuinen. De tuin van Hellen en Martijn aan de Bosrand en van Hans en Jacqueline aan de Oude Arnhemseweg, allebei in Lunteren. Het huis aan de Bosrand is 20 jaar geleden gebouwd in een bos. Hellen en Martijn hebben in hun eerste jaar op deze plek goed naar de tuin gekeken en daarna zelf een ontwerp gemaakt. Door de hoge bomen rondom heeft de tuin een besloten karakter. Veel aanwezige materialen, zoals bestrating, is hergebruikt. Ook is een deel van de oude beplanting uitgegraven en op een nieuwe plek gezet. Dat alles aangevuld met nieuwe planten. Aan de enthousiaste verhalen van Hellen te horen was dat een boeiende speurtocht naar iets bijzonders.

De tuin van Hans en Jacqueline was totaal anders. Veel groter en ontworpen door een deskundige met inbreng van hun eigen wensen. Dit huis is veel ouder en alles heeft daarom een totaal andere uitstraling. Een paar oude bomen zijn blijven staan. Nieuw zijn de grote gazons, zwemvijver, grote groepen met struiken en vaste planten. Dit alles omgeven door een muur met doorkijkjes naar de weilanden van de buren.

Door de tuineigenaren werden de bezoekers heel hartelijk ontvangen. Door de enorme plensbuien in de namiddag (23 mm) was alles kletsnat en het bleef maar door miezeren. Te nat om te fotograferen, te nat om je laptop te raadplegen om de naam van een plant te zoeken, te nat om even lekker een kopje koffie te nemen. Dat was ongetwijfeld de reden dat alleen de echte tuinliefhebbers deze avond een kijkje kwamen nemen. Maar zij hebben toch genoten. Volgende keer duimen voor beter weer.

Anneke Florijn

Foto's van alle open tuinen zijn te vinden bij Foto's.

Open tuinen 18 mei

Op 18 mei was de eerste open tuinen dag bij de leden.

Eerst naar Rob en Yvonne, zij tuinieren ecologisch en voor de dieren. Een puur natuurlijke tuin, inclusief onkruid, maar dat kan ook nuttig zijn, zoals zevenblad voor pesto.  Plant je er Geraniums bij dan overgroeien deze het zevenblad wel weer. Ook de brandnetels zijn lekker voor in de soep en melde eet je als spinazie.
Het water in de vijver wordt aangevuld door een aansluiting op de regenpijp, maar het was nu zo droog dat ze toch kraanwater moesten gebruiken. Gelukkig kwam er de volgende dag regen. In plaats van sproeien gebruiken ze druppelslangen, dat is minder waterverbruik. En koffieprut is goed voor zuur minnende planten en het schijnt katten te weren.

Hierna naar de tuin van Kasper en Janine. Een totaal andere tuin, strak aangelegd maar door de ronde vormen toch natuurlijk. Met een mooi uitzicht over de weilanden met veel boterbloemen. Mooie heldere vijver door een heliofytenfilter. Ze houden van paarse, rose kleuren, maar er bloeide ook een mooie gele klimroos. Al met al een prachtige rustgevende tuin.

Dan op naar Hillie’s tuin. Een heerlijke liefhebberstuin, maar ook hier wel erg droog. Ik dacht nog er bloeit om deze tijd vast niet zo veel, maar dat viel mee. Verschillende kleuren Akelei, een mooie Valeriaan en Irissen, met de enige geurende Iris.

Er was overal koffie of een frisdrankje, dat was wel nodig met de warmte op die dag. Een mooie variatie van tuinen, een ieder tuiniert op zijn eigen manier voor de ontspanning.

Hennie Groeneveld

18 mei Hortus Luteus

Klein maar fijn
Je tuin open stellen voor bezoekers is altijd een uitdaging. De datum is een stip op de horizon die snel dichterbij komt, maar er is nog zo veel wat je wilt doen. Een tuin is gelukkig nooit af maar je wilt er toch een mooie versie van laten zien.

Na de presentatie bij Groei & Bloei was er veel belangstelling voor de manier waarop wij de tuin duurzaam en natuurlijk beheren. Mensen belden of kwamen kijken hoe we bijvoorbeeld de watervoorziening oppakten.

Voor de Open Tuin Avond van 18 mei hadden we 20 mogelijkheden op het gebied van duurzaam beheer in de tuin aangegeven. Men kreeg een lijst met een korte omschrijving en een nummer. Dit nummer stond op een kaartje dat ergens in de tuin, goed zichtbaar, was opgehangen.

Het aantal bezoekers was anders dan tijdens een dag openstelling. Toen hebben we zelfs een keer de 150 bezoekers gehaald. Nu kwamen er duidelijk mensen die meer wilden horen en zien van onze aanpak. De semi-speurtocht werd door iedereen als een leuk alternatief ervaren en natuurlijk gaven we graag extra uitleg.

Een aantal mensen bleven tot in de schemer zitten met lekkere koffie van Anneke en heerlijke Brownies van Rob. Het was dan ook echt gezellig. Nu is het 19 mei en zijn we al weer druk aan de slag om de Hortus Luteus nog mooier en duurzamer te maken. Bedankt voor je bezoek!

Rob en Yvonne van Geel