Zevenblad aanpakken
Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een inheemse plant uit de familie van de schermbloemigen. Het bloeit in juni en juli. Het is een woekeraar en komt veel voor in Ede en omstreken, ook in het snippergroen van de gemeente. De tips hier onder helpen dit kruid te beteugelen. De plant is een taaie door zijn wortelstokken. Doorzettingsvermogen is noodzakelijk!
- De knip methode: knip om de wortelknopen in tact te laten. Ze breken gemakkelijk af op de wortelknopen en wortelen dan opnieuw. Knip de steeltjes met een nagelschaartje net boven de grond af.
- Breng een laag mulch aan in de borders. Dat zorgt ervoor dat het zevenblad losser in de grond wortelt en makkelijker uit te trekken is. Sommige wortelstokken zitten erg diep.
- Plant een sterke bodembedekker die concurreert met het zevenblad. Denk aan hondsdraf (Glechoma hederacea), maagdenpalm (Vinca) of hoge salomonszegel (Polygonatum hybridium).
- Verbeter de ph-graad van de grond. Zevenblad groeit vooral in zure grond. Zure grond kun je neutraliseren met kalk. Geschikt daarvoor is een aftreksel van verkruimelde eierschalen. Laat de eierschalen eerst twee weken in water liggen.
- Zevenblad verstikken door er laag grasmaaisel over de leggen. Grasmaaisel is van zichzelf zuur, dus gebruik daarnaast de eierschaalmethode.
- Een methode die ruimte vergt is het weghalen van de planten en daar waar zevenblad groeit aardappels poten. Na een jaar aardappels zou het zevenblad zijn verdreven.
De laatste 2 trucs zijn niet uitgeprobeerd. Heeft u er succes mee, laat het ons weten.
Zevenblad eten
Werp eens een andere blik op dit kruid. Zevenblad was al sinds de middeleeuwen een middel tegen reuma en jicht. De naam (podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten. Het kruid bevat veel vitamine C, calcium, caroteen, kalium, kiezelzuur en magnesium. Gestoofd is dit kruid net zo lekker als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie. Je kunt er bijvoorbeeld zevenbladpesto van maken of sla.
Zoek voor enkele suggesties op een website met recepten.
Bronnen
Wikipedia, VAT Ede, Voedingsgids