Ede

Geschiedenis Huis Kernhem

Gelre werd in 1339 een hertogdom. Het hertogdom bestond toen uit de omgeving van Arnhem, Zutphen, Nijmegen en Roermond. In 1493 werd Gelre weer zelfstandig na een periode van overheersing door buitenlandse of naburige rivalen. Zelfs binnen de familie van de hertogen van Gelre werd veel strijd gevoerd. Duidelijk is in ieder geval dat op de plek waar nu Huis Kernhem staat vroeger een burcht was, ter verdediging van het land van deze edelen. Kernhem was tijdenlang een Gelders leen van Gelre vanaf 1426.

Het Hertogdom Gelre bleef lang uit handen van de grote heerser Habsburg door een meedogenloze (guerrilla)oorlog. Deze oorlog werd gedomineerd door de legeraanvoerder van de hertog, maarschalk Maarten van Rossum (circa 1490-1555).

Op de ruïnes van de burcht is later, in 1803, Huis Kernhem gebouwd. Helaas is ons niet bekend of er tussen 1803 en eind 20ste eeuw ook al een kruidentuin was. Wie de toenmalige tuin heeft aangelegd en ontworpen is natuurlijk ook interessant, maar ons onbekend.

Geschiedenis kruidentuinen

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat in China al heel lang geleden (3000 - 2000 v. Chr.) kruiden werden gebruikt als geneesmiddel. Het gebruik van kruiden in India was rond 1500 v. Chr. vrij algemeen, nu noemt men hun kennis over geneeskrachtige kruiden Ayurveda. Er is een grote kans dat op elk continent de bevolking al eeuwenlang door overlevering kennis doorgaf over kruiden en hun werking. Sommige volken waren erg uitgebreid op de hoogte van geneeskracht, andere hadden meer aandacht voor de kleurstoffen in planten. Het is niet gezegd dat kruiden daarom ook in een 'tuin' werden gehouden, men kon de kruiden natuurlijk ook in de natuur plukken.

Het vermoeden is dat de Grieken en wat later de Romeinen hun kennis van kruiden hebben gebracht tot in onze streken. Zeker is dat monniken en kasteelheren in de latere middeleeuwen vaak kruidentuinen aanlegden om zo de kruiden op voorraad te hebben voor diverse toepassingen. Het gebruik van kruiden als smaakmaker in het eten werd in die tijd ook steeds algemener.

Groei & Bloei Kruidentuin Kernhem

Kruiden hebben al heel lang de belangstelling van Groei & Bloei. Ons lid Nel van Lohuizen heeft zich ingezet voor de aanleg en het opzetten van het onderhoud in 1992. Het ontwerp van de huidige kruidentuin is gebaseerd op historische bronnen en op basis daarvan gemaakt door een landschapsarchitect van Wageningen Universiteit. Een aantal van onze leden onderhoudt sindsdien de Kruidentuin van het landgoed Kernhem. Kees van Lohuizen is jaren snoeimeester van de buxushagen geweest. De tuin heeft in 2018 een iets ander aanzien gekregen doordat de buxusmot alle buxushagen had kaalgevreten. Nu zijn de buxus afscheidingen deels vervangen door struikkamperfoelie. Het is namelijk sinds de middeleeuwen een gebruik dat kruidentuinen strakke hagen hebben. Mogelijk is dat om aanvreten van de kruiden zo veel mogelijk te voorkomen.

Wil je meer weten van de actuele activiteiten van Groei & Bloei Ede in de kruidentuin? Kijk dan ook even naar de andere pagina met informatie bij Activiteiten.

Verwijzingen Kruidentuin Kernhem

Meer weten over kruidentuinen en Huis Kernhem?

Kruidentuinen
Zelf een kruidentuin aanleggen?
Eetbaar Ede
 

Huis Kernhem
Stichting Kernhem
Het landgoed Kernhem

Gemeente Ede
Atlas van Ede