Ede

Overzicht overige activiteiten

15 juni Deelnemers Open tuinen dag

Thema: “DE LEVENDE TUIN”

Dit jaar hadden we een groot aantal tuineigenaren bereid gevonden om hun tuin en/of voortuin open te stellen op 15 juni van 11.00 – 15.00 uur.

Op 15 juni stond onze PR-kraam op de Gemeentewerf, Asakkerweg 8, Ede. Er was een gratis attentie voor kinderen en waren er zelf gekweekte bij- en vlindervriendelijke éénjarige plantjes te koop.

Op de gemeentewerf vond toen ook de Tuindag van Operatie Steenbreek plaats: Tegel eruit, plant erin.


De informatie over de tuinen (tuinlijst) volgt hieronder.

Groei & Bloei Ede
Zaterdag 15 juni 2019
Open tuinen lijst

Om deze Open tuinen dag mogelijk te maken hadden we een aantal eigenaren bereid gevonden hun tuin open te stellen. Dit jaar was het thema: ‘de Levende Tuin’.


1
Gemeentewerf, Asakkerweg 8, Tuindag Operatie Steenbreek:

Tegels inleveren voor gratis planten, mogelijkheid voor tuinschetsen, workshop levende tuin en nog veel meer. Groei & Bloei Ede staat hier met een PR kraam, geeft informatie over geschikte planten voor een levende tuin en verkoopt bij- en vlinderlokkende éénjarigen. Het overzicht van de Open Tuinen is hier gratis verkrijgbaar.

2
Tuin fam. van Geel, Deelweg 7, 6718 SH  Ede:

Onze tuin is een toevluchtsoord voor vogels, insecten en kleine dieren. De beplanting is gedeeltelijk wild maar ook zelfgekweekt of gekocht/geruild. Wij tuinieren duurzaam en ondersteunen de biodiversiteit. Hergebruik van materialen is leuk en kost weinig. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen geven je een steuntje bij het onderhoud van bijvoorbeeld terrassen en natuurlijk voedingsmiddelen maken we zelf, zowel voor de tuin als voor de kamerplanten.

3
Tuin fam. Schilstra, Zonneoordlaan 29, 6718 TL  Ede:

Wij wonen sinds 2001 in een semibungalow op de Zonneoordlaan, tegenover het Edese Bos. We hebben schapen en kippen. De bloementuin is ca 1000 m2, waarvan een gedeelte in de zon en een deel in de schaduw. Het is een mixed border, met vnl. inheemse een- en tweejarigen, vaste planten, struiken en bomen. We hebben ook een vogelbosje met kijkhut, een kas en een moestuin. Er staan bijenkasten met honingbijen en verschillende bijenhotels voor solitaire bijen. We hebben verschillende nestkastjes voor vogels en een uitkijkantenne voor boerenzwaluwen.

4
In Goede Aarde, Doesburger Molenweg 8, 6718 TR  Ede:

Er is moestuin en bloemenpluktuin met veel bijen- en vlinderbloemen. Achter is een boomgaard en bloementuin met heesters en borders met vaste planten. Deze tuin loopt over in het intieme tuin gedeelte van de Fam. Van Hensbergen met een heg en struiken en bloemen met het zicht op de konijnen en kippen. Centraal in de tuin is een groot terras met een vijver.

5
Tuin fam. Fraanje, Palmestein 38, 6714 AX  Ede:

Onze tuin is divers en gezellig, het is een toevoeging voor ons huis en een verlengde van onze woonkamer, waardoor we heerlijk kunnen genieten van wat er groeit, bloeit en leeft!

6
Tuin fam. Tempelman, Catharinadaal 48, 6715 KA  Ede:

Het gaat om een bordertuin met veel verschillende, vaste planten, die dan ook op verschillende tijden bloeien. De tuin heeft strakke (zicht)lijnen met veel rozen en clematissen. Er zijn enkele waterpartijtjes en terrassen. De afscheiding van de achtertuin bestaat o.m. uit struiken en enkele bomen.

7
Voortuin fam. Schotsman, Rembrandtlaan 80, 6717 NM  Ede:

Tuin is aangepast/aangelegd met de bedoeling om een weerspiegeling van de natuurlijke omgeving te creëren met kleine seizoen accenten. De tuin is onderhoudsvriendelijk, insect- en vogelvriendelijk. Het is een waterdoorlatende tuin met molsgoot vanaf de regenpijp. Er is samen met de buren geprobeerd een eenheid te vormen waarin toch ruimte is voor eigen invulling.

8
Tuin Idylles, Doornboshoeve, 6721 LG  Bennekom:

Deze openbare tuin in de boomgaard aan de Doornboshoeve ligt voor de volkstuinen en is een initiatief van de Vlinderstichting en ingericht voor bijen, vlinders en mensen.

9
Tuin van mevr. van Hellemondt, Ereprijs 10, 6721 ZA  Bennekom:

De achtertuin is een beschutte, intieme tuin met haag en struiken omgeven, een vijver centraal met veel bloeiende planten erom heen en een fraaie Acer aan rand van de vijver. Sinds twee jaar spontaan opgekomen orchissen, pergola met blauweregen bij een terrasje achter, een perzik tegen zuidmuur, bij het overdekte terras een passieflora.

10
De Voortuin en boomspiegels aan de Jonker Sloetlaan, Bennekom:

De Voortuin Bennekom is een gezamenlijke tuin voor de bewoners van de Jonker Sloetlaan, Bennekom. Van een saai grasveld werd het een bloemrijke pluktuin voor de bewoners, die het ook gezamenlijk onderhouden. Er zijn fruitbomen en -struiken, bloemen, groenten en is aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Regenwater wordt opgevangen in een aantal regentonnen. Er vinden buurtactiviteiten plaats.
De boomspiegels in de Jonker Sloetlaan zijn in overleg met de gemeente verbreedt en ingezaaid en geplant met diverse insectvriendelijke bloemen. Ze worden door de bewoners onderhouden.

11
De vlindertuin van mevrouw Radstaat, Brinkstraat 74, 6721 WX  Bennekom:
Zoals de benaming al doet vermoeden een tuin in dienst van vlinders, bijen en insecten.

12
Tuin mevrouw Schouten, Jan Th.Tooroplaan 75, 6717 KC  Ede:

Dit is een ondiepe (3.80 m), brede achtertuin (9 m) op het zuidwesten. Ligt ‘s morgens in de schaduw en is na de middag ontzettend warm. De beplanting is navenant. De tuin is via de openbare weg (over groot groen grasveld) gemakkelijk te bereiken. Het doel van de beplanting is zoveel mogelijk bijen, vlinders en vogels in de tuin te krijgen. Een kleine, fijne tuin, maar met grote mogelijkheden. Van harte welkom! Parkeren voor het appartement is privé, daarom parkeren aan de Wandscheerstraat. Fietsen geen probleem.

13
Tuin fam. Koster, Sijsseltselaan 21, 6711 JE  Ede:

Wij hebben een rustige, groene tuin die gezelligheid uitstraalt en veel vogels en insecten (bijen) aantrekt. Wij hebben maximaal meegewerkt met het project “afkoppeling hemelwater van het riool”. Ons streven is gericht op “onderhoudsarme tuin met zoveel mogelijk groen”.

14
Voortuinen Willem Pijperlaan 17 en 19, 6711 EP  Ede:

Het betreft kleine voortuinen met diversiteit aan planten en kleine waterpoeltjes met kikkers en zomers libellen. De voortuintjes lopen in elkaar over. De beplanting geeft elk seizoen een ander tuinbeeld en altijd wel bloeiende planten. Het zijn tuinen met hoofdzakelijk vaste beplanting.

15
Buurttuin hoek Obrechtlaan/Lassuslaan in Ede:

Een buurtinitiatief mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en tuincentrum De Driesprong uit Ede. Enkele buurtbewoners onderhouden de kleine tuin gelegen aan een bosrand. Het is deels een kleine moestuin en deels een kruidentuin. Diegene die de tuin onderhouden kunnen de vruchten plukken van hun arbeid. De moestuin wordt afhankelijk van het seizoen ingeplant en geoogst.

16
Voortuin familie van Schie, Arthur van Schendellaan 14, 6711 DC  Ede:

De tuin van de familie van Schie is aangelegd naar eigen ontwerp. Het is een onderhoudsvriendelijke tuin met strakke lijnen en veel kleur.

17
Tuin familie Bouw, Telefoonweg 13, 6712 GA  Ede:

Een gevarieerde tuin met veel bomen, een moestuin en een klein grasveld. Een mengeling van wilde planten, stinzenplanten en gecultiveerde planten.

Foto's van sommige tuinen vind je bij het menu foto's.

15 juni Verslag Open tuinen dag

Hierbij mijn ervaring van de Open tuinen dag.

Begonnen bij In Goede Aarde
Het opvallendst waren de klaprozen en de duizendschonen, goed voor de bijen die ze houden. Ook huisde er een egel in de tuin, maar die zie je overdag niet. Er was een hoop afgeknipt siergras blijven liggen, die wilde ik de dag ervoor nog opruimen, toen rolde er een egel uit dus maar laten liggen.

Daarna op de fiets naar de volgende tuin aan de Zonneoordlaan.

Een echte natuurtuin voor allerlei dieren, bijenkasten, een groot bijenhotel en een gemetseld muurtje met grond erachter waar konijnen holen onder zaten. Er was een prachtige vogeluitkijkhut met een vijver en vogelbosje ervoor. Ook hingen overal nestkastjes voor vogels.

Op naar de volgende tuin op de Catharinadaal, waar ik een half uur voor rond gefietst heb.

Er was een verkeerd huisnummer opgegeven. Ik dacht net ik ga weer, toen ik ze in de tuin zag waar ik langs fietste. Dit is een prachtige liefhebberstuin met veel gevarieerde beplanting, waar het hele jaar wel iets bloeit, nu vielen de prachtige rozen het meest op. Nog even gezellig koffie gedronken, maar de tijd ging door.

Dus naar de volgende tuin op Palmenstein
Een prachtig aangelegd tuintje, een voorbeeld voor een tegelvrije tuin. Met een grindpaadje en een beschutte rode beukenhaag. Inmiddels was de tijd om, eigenlijk veel te kort om veel tuinen te bekijken.

Op weg naar huis nog langs de tuin van Peter op de Rembrandtlaan die dichtbij woont. Een goed aangelegd tuintje met wintergroen en passend in de buurt. Al met al maar 5 tuintjes bekeken. Er was helaas verder weinig belangstelling, jammer voor de mensen die hun tuin open stelden.

Hennie Groeneveld-v.d. Brink

Foto's van sommige tuinen vind je bij het menu foto's.

13 mrt. Ledenvergadering

Wij rekenden op een goede opkomst en die was er. De algemene ledenvergadering (ALV) is immers het beste moment om uw stem in te brengen en het bestuur te controleren. Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze vereniging mee beweegt met de leden. Groei & Bloei Ede is van u, voor u en door u …
Het gehele papieren verslag van de ALV kon opgevraagd worden bij de secretaris.

16 jan. Nieuwjaarsbijeenkomst

Met een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst, waarbij het jaarprogramma werd gepresenteerd, jubilarissen werden gehuldigd, is voor Groei & Bloei Ede het nieuwe jaar van start gegaan. Een leuke foto quiz werd opgelost. Aan het eind van de avond was er de verloting, met gezellige prijsjes, zoals o.a. vrolijke primulaatjes en tête à tête narcisjes (geschonken door tuincentrum Van de Lagemaat), een plantenbon en een prachtig boek.