Ede

11 mrt. Lezing Pieter van Manen van Happy Bee Plant

Woensdag 11 maart jl. verzorgde Pieter van Manen van Happy Bee Plant een lezing over zijn kwekerij met bij- en vlindervriendelijke planten.

Pieter is zelf imker en dat is de reden dat hij 6 jaar geleden omschakelde van een hoveniers- en stekbedrijf naar een biologische kwekerij. Hierbij is de kwaliteit van de planten belangrijker dan de kwantiteit. De planten krijgen de tijd om te groeien en plagen worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Planten worden bemest met knoflook om ze minder aantrekkelijk te maken voor belagers.

Het assortiment is deels vernieuwd. Op de kwekerij worden namelijk ook planten veredeld, zoals Buddleja, kamperfoelie en dovenetel.

De kwekerij van Pieter is gespecialiseerd in winterbloeiende planten. In de zachte winters van tegenwoordig vliegen de bijen ook ’s winters uit. Er moet dan dus ook nectar en stuifmeel beschikbaar zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat bijen langer leven als stuifmeel goed beschikbaar is.

Pieter besprak wel 30 verschillende winterbloeiende planten, die op zijn kwekerij te koop zijn. Naast stuifmeel en/of nectar hebben deze planten als extraatje soms ook geurende bloemen of bessen in de herfst.

De kwekerij ‘Happy Bee Plant’ is gevestigd aan de Schras 85 te Ederveen en is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag.

10 feb. Lezing over Gertrude Jekyll door Lisette le Blanc

De lezing over Gertrude Jekyll op 10 februari werd goed bezocht: 90 aanwezigen, leden van floralia, van Groei & Bloei Ede, en van Groei & Bloei Wageningen en niet-leden. Na een korte inleiding over de ontwikkeling van tuinen in Europa (van kloostertuinen, tot baroktuinen bij paleizen), liet Lisette le Blanc zien hoe Gertrude Jekyll na haar opleiding aan de kunstacademie en na vele reizen, zich ging verdiepen in het aanleggen van tuinen. Ze vergeleek het ontwerpen van tuinen met de schilderkunst, dus rekening houdend met kleur in de borders. Zo kwamen prachtige borders tot stand. Haar samenwerking met de architect Edwin Lutyens leverde juweeltjes op. Prachtige huizen met rondom cottage-achtige borders. Lisette le Blanc sloot haar lezing af met een filmpje over een wandeling door één van de Jekyll-tuinen. Alles bij elkaar een interessante lezing, een stukje geschiedenis over de ontwikkeling van tuinen en een slot met voorbeelden van Jekylltuinen. Voor de echte tuinliefhebber had het laatste deel langer mogen duren.

U kunt het plantschema van Lisette le Blanc van Jekyll hier openen in een nieuw venster.