Ede

Slakken

Informatie over Slakken

Grofweg verdelen we slakken in twee soorten: naaktslakken en huisjesslakken. In werkelijkheid zijn er erg veel soorten en slechts een gedeelte van deze kruipers is schadelijk in onze ogen. Schadelijk omdat ze bepaalde planten kaalvreten of een oogstopbrengst sterk kunnen verkleinen.

Gedrag van slakken
Ze houden van groen dat kalkrijk is, vooral de huisjesslak heeft die kalk nodig voor de opbouw van de schelp. Slakken zijn vooral 's nachts op pad, overdag drogen ze makkelijker uit. Alleen na een flinke regenbui zien we ze overdag wel. Ze zijn dus meer te vinden op kalkrijke grond dan op kalkarme grond. Brandnetels zoeken de kalk ook op.

Welke soorten willen we niet?
De meest schadelijke voor groeiende planten of groenten zijn de segrijnslak (Cornu aspersum), wegslak (Arion rufus), gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum), de gewone tuinslak (Cepaea nemoralis), de witgerande tuinslak (Cepaea hortensis) en akkeraardslak (Deroceras reticulatum). Er zijn andere soorten die vooral rottende bladeren eten, dus niet schadelijk zijn voor de (jonge) groene blaadjes. De grote grijze slak is bijvoorbeeld geen bedreiging voor tuinders. De wijngaardslak (Helix pomatia) is zelfs beschermd in Nederland, overigens onschadelijk voor de planten.

Wat is er tegen slakken te doen?
Zout als afweer is geen goed plan, de tuin wordt eerder te zout en planten sterven af, behalve het Deense lepelblad, een zoutminner. Ook geen fijn idee is het om gif te gebruiken. De slakken worden immers gegeten door lijsters, merels, egels, ringslangen, torren. Ook die sterven dan. Natuurlijke vijanden van slakken zijn: egels, kikkers, padden, grondkevers en veel vogels eten grote aantallen. Kleine slakken worden ook gevangen door duizendpoten, hooiwagens en andere beestjes. Lijsters staan bekend om het eten van slakken, ze gebruiken een favoriete steen of zelfs het tuinpad om de huisjes kapot te slaan. Er zijn veel manieren om deze nuttige dieren in uw tuin aan te trekken, maar het beste is om een natuurvriendelijke tuinvijver te hebben en om helemaal geen pesticiden te gebruiken. Het lokken van roofdieren zal ook helpen bij het bestrijden van andere plagen zoals bladluizen. Voorkomen is ook beter dan genezen. Een hosta bijvoorbeeld brengt met zijn bladeren meer kleur in de tuin, maar is ook een echte slakkenmagneet. Er is nog een leuke tip in het filmpje.

Voor de hele tuin
De beste remedie om van slakken af te komen is gewoon, met de hand, de slakken te vangen. Overdag schuilen ze op vochtige donkere plekken, zoals een stapel stenen of tegels, een hoekje met aardewerken bloempotten of onder groen afval. 's Avonds laat of 's ochtends vroeg zijn de beste momenten om ze van hun favoriete planten af te trekken. Volg de slijmsporen en vang de slakken. Een lijster of merel ziet uit naar zo'n traktatie. Smeerwortel, licht vochtig opgediend, is een delicatesse voor de slak, dit is dus ook goed te gebruiken als lokmiddel. Een blikje met een bodem bier is ook een onweerstaanbare maaltijd voor een slak.

Voor enkele planten
Slakken bewegen door middel van een gespierde voet. De voet is zacht en gevoelig, zodat ze niet graag over scherpe of irritante oppervlakken lopen. Probeer kwetsbare planten te omringen met scherp zand, grind, gebroken eierschalen, houtas, roet of dennennaalden. Slakken houden ook niet van stoffige droge grond. Nog een remedie tegen slakken is het gebruik van plastic ringen. Knip van een plastic frisdrankfles steeds een ring van ongeveer 6 cm hoog af, druk ze licht in de grond om zaailingen en ander kwetsbaar groen heen als bescherming. Een ring om een plant van pijpenragermateriaal helpt ook, al is dat alleen voor de kleinere slakken. Er zijn tuinders die slakken weren met een ring van koperdraad. Koperdraad zit in installatiedraad (elektra). Een hosta in de tuin is leuk, maar kwetsbaar. Een hosta in een grote sierpot is moeilijker voor een slak te bereiken en zo nodig kan een brede rand van de bloempot ingewreven worden met vaseline.

Wees kritisch bij het kopen van een slakkenverdelger. Als er metaldehyde (C8H16O4), een molluscicide, in zit dan worden alle dieren die hiermee in aanraking komen om zeep geholpen. Dit middel is officieel verboden, maar wordt hier en daar toch nog verkocht. Kies dan voor slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat (ferrifosfaat FePO4) - giftig voor honden.
Bekijk ons filmpje ook eens. Boswachter Mathiska Lont van Natuurmonumenten schenkt ook kort aandacht aan 'plaagdieren' in de tuin, kijk hier maar.

Bronnen
KMTP, Wikipedia