Ede

Dagexcursie Doorn en Hagestein

Plaats: Opstappen Sweelincklaan 1 / Symfonieplein, 6711ES  Ede
Datum: 22 augustus
Tijd: 08.15 uur
Kosten: Leden, niet-leden nnb.

Met de bus naar Doorn waar we starten met een rondleiding door ‘Nationaal Bomenmuseum Gimborn’. De volgende stop, ‘Kwekerij Van Houtum’ waar we biologische vaste planten kunnen kopen, ligt op loopafstand.
Vervolgens brengt de bus ons in 10 minuten bij ‘Historische Moestuin Bartiméus’. We sluiten de dag af in Hagestein bij de prachtige tuin ‘In Liefde Bloeyende’.

Bomenmuseum Gimborn

Aan de Velperengh in Dooen ligt het Von Gimborn Arboretum waar wij enige tijd zullen verblijven. Het arboretum heeft diverse stukken met een eigen thema, zoals Japan, Himalaya, Alpen en Canada.
Informatie van het park zelf kun je hier bekijken.

Kwekerij Van Houtum

Deze kwekerij doet het biologisch met hart voor plant, dier en natuur. Een overzicht van de (vaste) planten die deze kweker levert zijn op de eigen website het beste te bekijken, klik bij interesse hier. Maak gerust vast een verlanglijstje. Als je interesse hebt in hun compost / tuinaarde, besef dan dat het in Ede uit de bus wel weer naar huis moet... Hun zakken Bio-Kultura zijn van goede kwaliteit.

Historische Moestuin Bartiméus

Grappig genoeg wordt de moestuin in een adem genoemd als theetuin. Ja, er is een theehuis en er worden 's zomers bloemen verkocht.
Bartimeus is een organisatie voor blinden en slechtzienden. Huisregels zijn dat geleidehonden 'als ze aan het werk zijn' niet geaaid of afgeleid mogen worden.

Tuin In Liefde Bloeyende

In 1980 gebouwd huis met tuin van 1.700 m2. In 1991 uitgebreid tot 2 ha naar een ontwerp van Mien Ruys. De strakke vormgeving vormt een prachtig contrast met de weelderige beplanting. Sobere voortuin met border en grassen. Twee lange borders met zichtas en een rond rosarium. Tenslotte een grote watertuin met een mooi lijnenspel en een eiland met groot hoefblad, Gunnera en 5 Moerascipressen, tevens grote grassenborder (ontwerp Harry Esselink 2000).De tuin kent vele facetten. De Cruydthoek is weer een heel andere beleving.
Je krijgt een schitterende indruk door het volgen van dit filmpje van ruim een kwartier.

'In liefde Bloeyende' is trouwens ook een titel van een bundel poëzie van Gerrit Komrij.