Ede

25 mei Dagexcursie naar Boskoop

Kwekerij Esveld
Wij kennen Cor van Gelderen van Kwekerij Esveld van zijn lezingen over o.a. hortensia’s en schaduwplanten (over beide heeft hij ook een boek geschreven); een gedreven spreker, die de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgedaan in het realiseren van tuinprojecten, van stadstuinen tot hele parken.

Rondvaart
Het groene hart van Zuid-Holland is het grootste aaneengesloten boomkwekerijgebied ter wereld met ongeveer 600 bedrijven. Het is uniek om de kwekerijen in Boskoop vanaf het water te zien, uiteraard niet alle 600, een rondvaart van een uur is daar niet toereikend voor. Tijdens de rondvaart vertelt een deskundige gids alles over Boskoop en de kwekerijen.

Kwekerij Herman Geers
Een kleine gespecialiseerde kwekerij: voornamelijk dwergconiferen en dwergheesters. Altijd opzoek naar bijzondere, voornamelijk klein blijvende planten. Na jarenlang in binnen en buitenland naar nieuwe soorten gezocht te hebben, omvat de collectie inmiddels 800 cultivars. Hij heeft ook een webshop.

Kwekerij Kingfisher
Kleinschalige, ambachtelijke kwekerij (direct achter de kwekerij van Herman Geers), gespecialiseerd in bijzondere vaste planten en schaduwplanten. Streeft ernaar planten aan te bieden die lang niet overal verkrijgbaar zijn. Staan ook als standhouder op beurzen, o.a. bij de Boschhoeve.

Klein Rietveld
Op de terugweg bezoeken we in Arkel Klein Rietveld, een grote, rustige parkachtige tuin met grote groepen planten en een moestuin met achterliggende weilanden en een oude boomgaard.

Bij de Linge ligt onder aan de dijk een grote landschappelijke tuin. Links van de oprit is een schaduwtuin met bomen en grote hostaborders. Bij het huis wordt het gazon omzoomd door rondlopende borders met vaste planten, die in grote groepen staan, waardoor er veel rust is in de tuin. Er is een laaggelegen, banaanvormige vijver met oplopende borders rondom. Er zijn veel fazanten, patrijzen, hazen en helaas ook konijnen. In de moestuin is volop fruit, bloemen en groenten. In de weilanden staan verschillende boomgroepen. Oppervlakte:5 ha.

28 juni Dagexcursie Noord-Brabant

De tuinen van Demen
De Tuinen in Demen bieden de ware tuinliefhebber iets bijzonders. Zestien verschillende siertuinen hebben elk hun eigen kleur en sfeer. Steeds zijn er verrassende combinaties van vaste planten, éénjarigen, bollen en rozen, heel veel rozen. Er is een oranje rozentuin, een roodroze rozentuin, een hagentuin en nog veel meer. Er zijn meer dan 120 soorten rozen te zien, in alle vormen en kleuren. Spectaculair zijn de loofgangen, waarvan er één met ruim 80 leirozen is begroeid.

Er staan ruim 130 soorten Hemerocallis langs het Wim Willemsenpad en vele bijzondere groentesoorten in de ronde groentetuin.

De tuinen liggen in een mooie landelijke omgeving.

De Graat tuinen
Zijn onderdeel van het tuincentrum van Martien Graat, waar de vaste planten te koop zijn en waar men afspraken kan maken voor aanleg en onderhoud. Inde winkel Tierlantijntje zijn deco-artikelen voor in en om het huis te koop; het sortiment verandert regelmatig. Langs de spoorlijn liggen de voorbeeldtuinen van het bedrijf, in de loop der jaren aangelegd door Martien Graat. Het zijn tuinen met een enorme variatie aan planten.

Landgoed De Lievendael
De Lievendael is een klein landgoed volgens de natuurschoonwet en is gelegen in het Brabantse dorpje Velp.

Op het terrein is een B&B gevestigd. Het landgoed bestaat uit een boomgaard, vijver, weidelandschap, monumentale duiventil, paardenstallen (eventueel voor pensionpaarden), kippenren, moestuin en bloementuin. Er zijn ook paarden, schapen, kippen en vogels te vinden. Ook is er een kunstgalerie aanwezig. Er zijn soms ook open tuindagen.

Het hoofdverblijf is een sfeervolle, eeuwenoude boerderij. De boerderij is omringd door een fraai uitgebreid tuinencomplex en een prachtige natuurvijver. Vanuit deze tuinen loopt een eigen wandelpad door het open weidelandschap naar een klein bosgebied met lange monumentale lanen, horend bij een voormalig klooster.

De Eendenpoel
Rond een Rijksmonument in Sellingen, met een karakteristieke voorgevel en met liefde gerestaureerd, ligt een prachtige tuin.
De naam op de gevel van deze monumentale boerderij is ook de naam van de 10.000 m² grote tuin: De Eendepoel. Al vanaf het moment dat de bewoners, Johan en Albert Bovee, het pand betrokken, is begonnen met het aanleggen van de tuin, met behoud van de oude bomen en struiken. Langs de oprit met honderd jaar oude acacia's zijn rozenperken aangelegd. In de vaste plantenborders een grote verzameling grassen, irissen, Hemerocallis en bijzondere vaste planten. Er is ruimte voor dieren; de ganzen, eenden en geitjes hebben het goed! Verder een grote moestuin, fruitbomen, een wilde bloementuin en natuurlijk een eendenpoel.

21 aug. Dagexcursie Gelderland

Tuin van Reggy Horsthuis
Reggy Horsthuis in Elspeet heeft een bloemrijke tuin en ontwerpt tuinen en maakt beplantingsplannen.

Tuincentrum ’t Binnenland
Is 30 jaar geleden in Hulshorst begonnen als kwekerij en tuincentrum met een gangbaar assortiment tuin- en perkplanten. De laatste jaren is men zich steeds meer gaan toeleggen op vaste planten. Specialisatie phloxen en salvia’s. Hier is de grootste collectie phloxen van Nederland. Planten worden zoveel mogelijk in de buitenlucht opgekweekt zodat er sterke planten te koop zijn.

Tuin van de familie Bouwers en Tuin Het Polhuis
Beide in Ermelo. Maken deel uit van de open tuinen route op de Veluwe langs de A28. Zijn vermeld in de open tuinen gids.
Het Polhuis heeft een prachtige grote tuin rondom een mooie boerderij met heel veel weelderige borders op kleur met daarnaast een enorme verzameling potten, ingeplant met de mooiste planten, waarvan heel veel begonia’s en salvia’s.